Foto: DELFI

Lai gan patlaban uzņēmumam AS "KVV Liepājas metalurgs" ir problēmas, norakstīt to kā neveiksmes stāstu noteikti nevar, otrdien medijiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šobrīd nevarot noliegt, ka ir neziņa par uzņēmuma nākotni, tomēr pavisam uzņēmumu norakstīt nevarot, jo problēmas ir saistītas arī ar metalurģijas krīzi visā Eiropā, skaidroja valdības vadītājs. "Nekādā gadījumā "KVV Liepājas metalurgs'' nav jānoraksta. "Viss ir akcionāru rokās," viņš uzsvēra. Turklāt valdība ir skaidri pateikusi, ka netiks ieguldīti papildu līdzekļi, lai glābtu vai pārņemtu uzņēmumu.

Patlaban darbu ieguldīs pie Privatizācijas aģentūras (PA) izveidota kapitālsabiedrība, kas izvērtēs situāciju, vadīs sarunas. Turklāt PA būs iespējams to veikt vairāk no ekonomiskiem aspektiem, un tā būtu arī gatava darbam ar tālākiem scenārijiem.

Premjers pauda pārliecību, ka uzņēmumam joprojām ir iespēja atgūties un valdība tam nevar likt šķēršļus.

Kā ziņots, valdība šodien pieņēma lēmumu sarunas par AS "KVV Liepājas metalurgs" restrukturizāciju nodot PA dibinātas kapitālsabiedrības kompetencē, kas neizslēdz metalurģijas uzņēmumam izsniegtā kredīta atmaksas grafika pārskatīšanu.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs informēja, ka PA šādu jautājumu risināšanā ir kompetentāka nekā Valsts kase, tāpēc PA dibinās jaunu kapitālsabiedrību, kas nodarbosies ar "KVV Liepājas metalurga" kredīta un restrukturizācijas jautājumiem. PA kapitālsabiedrība tikšot dibināta drīzumā, tad arī būs zināms tās nosaukums.

"Iespējams, būs jāpiesaista konsultanti, vērtētāji, juristi utt. To visu ir vieglāk organizēt caur kapitālsabiedrību," sacīja PA vadītājs. Tiesa, vēl nav zināms, vai kapitālsabiedrības darbu nodrošinās PA darbinieki vai tiks algoti eksperti.

PA līdz 1. jūnijam ir jāpiedāvā risinājums, kā rīkoties ar "KVV Liepājas metalurgam" izsniegto valsts kredītu, lai valsts naudu atgūtu pārskatāmā nākotnē. "Ideja ir atgriezties pie normāli strādājoša kredīta. Tas var nozīmēt arī jauna maksājumu grafika izstrādi," pieļāva Loginovs, bet atzina, ka par konkrētu rīcību vēl tiks domāts.

Kā ziņots, Ukrainas investori "KVV Group" ir pieņēmuši lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" rūpnīcas konservāciju. Šādu lēmumu "KVV Group" vadība pieņēmusi, ņemot vērā to, ka saglabājas ilgtermiņa negatīvie faktori, kas rada šķēršļus uzņēmuma darbībai - "pasaules metalurģijas tirgu pārņēmusī krīze, parādsaistības nodrošinātajiem kreditoriem un valsts neieinteresētība sniegt atbalstu nozarei".

Iekonservējot rūpnīcu, "KVV Liepājas metalurgs" plāno atlaist ap 300 darbinieku, bet aptuveni 100 darbiniekus paturēs tā sauktajā dežūrrežīmā.

Valdība 15. marta sēdes slēgtajā daļā skatīja "KVV Liepājas metalurga" restrukturizācijas plānu, taču nekādu lēmumu nepieņēma, nolemjot turpināt šo jautājumu skatīt šīs nedēļas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!