Foto: AFP/Scanpix

Bišu saimes šogad Latvijā būs pārziemojušas labāk nekā pērn, sacīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) vadītājs Armands Krauze.

"Lielākajā daļā Latvijas teritorijas aizvadītajās siltajās dienās bites ir izlidojušas un lielākā daļa biškopju ziņo, ka tās ir pārziemojušas labi, ar atsevišķiem izņēmumiem, kas varētu būt biškopju pielaistu kļūdu dēļ. Kopumā situācija ir laba," sacīja LBB vadītājs, piebilstot, ka ziemošanas apstākļi šogad Latvijā kopumā bija virs vidējā līmeņa, arī labāki nekā pagājušogad.

LBB vadītājs norādīja, ka janvāra beigās paustās bažas par iespējamo atkušņa ieilgšanu, kamdēļ bišu saimes varētu sākt perot un vēlāk daļa no tām iet bojā, neapstiprinājās. Iespējams, Kurzemē, kur bija siltāks, varētu būt bijušas kādas problēmas, taču, piemēram, lielākajā daļā Vidzemes bites sāka perot normālā laikā, jo gaisa temperatūra bija pietiekami zema.

Krauze arī piebilda, ka šoziem no kopējā bišu saimju skaita ir gājusi bojā maza daļa saimju. Patlaban ir svarīgi, kāds bišu saimēm būs turpmākais pavasaris, kādi būs laika apstākļi. "Bites ir izlidojušas un biškopjiem tagad ir jāpārbauda, vai ir pietiekami barības, jo nevar zināt, vai aprīlī būs silts vai vēss, cik daudz [barības] bites varēs ienest pašas," sacīja Krauze.

LBB ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!