Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas kazkopji piena pārstrādes uzņēmumam "Cesvaines piens", kurš izrādījis interesi par kazas piena pārstrādi, nākamgad jūnijā varētu sākt piegādāt kazas pienu, prognozēja Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena.

Viņa pastāstīja, ka "Cesvaines piens" no Latvijas kazkopjiem apmēram 50 kilometru rādiusā, kas ir ekonomiski pamatots attālums, ir gatavs iegādāties pienu puscietā kazas siera ražošanai. "Turpmākos divus gadus "Cesvaines piens" būs mūsu prioritāte. (..) Plānojam, ka nākošgad jūnijā varētu sākt ["Cesvaines pienam"] dot pienu, un, rēķinot, ka siers gatavojas 4-5 mēnešus, ap Ziemassvētkiem viņi varētu domāt par pirmās saražotās produkcijas pārdošanu," teica Piliena, piebilstot, ka ārvalstu tirgos ir pieprasījums pēc kazas siera.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvijas kazkopji sākotnēji "Cesvaines pienam" nevarēs nodrošināt visu nepieciešamo izejvielas apmēru, tāpēc mērķis ir iesākumā atrast vai izveidot Cesvaines pusē piecas lielas saimniecības, kurās kopumā mīt 500 kazu, kas piena pārstrādes uzņēmumam nākamajā gadā varētu piegādāt apmēram 50% nepieciešamā piena apmēra. "Viņiem ir ļoti lieli plāni, bet, protams, ka mēs nevaram nākamgad iedod to piena daudzumu, ar ko viņi vispār gribētu strādāt. (..) Viņi meklē iekārtas ar daudz jaudīgāku pārstrādi," sacīja Piliena, piebilstot, ka 500 kazu pat pie ļoti labiem apstākļiem dienā varētu nodrošināt pārstrādei tikai tonnu piena.

Viņa piebilda, ka pagaidām Cesvaines apvidū nav tik daudz kazu, tāpēc lielākā problēma ir atrast, kur iepirkt vaislas kazas, jo daļa iepriekšējos gados tika aizvestas eksportā uz ārzemēm, bet daļa vaislas kazu izmantotas dzīvnieku skaita palielināšanai esošajos kazu ganāmpulkos. "Patlaban ir tā, ka mums nav šo 500 dzīvnieku [attiecīgajā apvidū], bet mēs noteikti risināsim jautājumu. Šajā gadījumā mēs domājam arī par jaunām saimniecībām. Tās varētu būt izbijušās govju fermas, kurās šobrīd, iespējams, cilvēki likvidē dzīvniekus piena krīzes dēļ. Varbūt tās ir saimniecības, kas kādreiz ir strādājušas šajā jomā," teica Piliena.

Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja piebilda, ka "Cesvaines piens" potenciālajiem piena piegādātājiem, kas varētu veidot saimniecības attiecīgajā apvidū, ir nepieciešamas priekšzināšanas kazkopībā, un jānodrošina augstas kvalitātes izejviela. Lai sekmētu ražošanu attiecīgajā reģionā, Latvijas Kazkopības biedrība plāno rīkot izglītojošos seminārus, kā arī mācības. Tāpat Cesvaines pusē nepieciešams vetārsts, kas palīdzētu kazkopjiem šos dzīvniekus uzraudzīt, kā arī lopkopības speciālisti.

Viņa pastāstīja, ka aprīļa beigās zemnieku saimniecībā "Līvi" notiks semināra kazkopjiem, kurā tiem būs iespēja tikties ar Latvijas Kazkopības biedrību un "Cesvaines piena" vadību, lai iepazītos ar uzņēmuma vīziju par kazas siera ražošanu. Tāpat šogad plānots aktīvi organizēt citus seminārus, kā arī piedalīties produktu reklamēšanas pasākumos.

Latvijas Kazkopības biedrība ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!