Pirmdien, 18. aprīlī, Latvija saņēmusi pēdējo Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) komitejas atzinumu par Latvijas gatavību pievienoties organizācijai. Maijā norisināsies dalībvalstu diskusijas, pēc kā sekos organizācijas padomes lēmums, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

OECD Korporatīvās pārvaldības komiteja novērtējusi Latvijas progresu korporatīvās pārvaldības un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jomā un atzinusi Latvijas gatavību ieviest OECD standartus šajā jomā. Līdz ar to Latvija ir saņēmusi pozitīvus formālos atzinumus visās komitejās, kurās vērtēta Latvijas atbilstība OECD standartiem un labajai praksei. Tādējādi noslēgušās Latvijas pievienošanās OECD tehniskās sarunas.

OECD turpinās sekot, kā praksē tiek ieviesta valdības apņemšanās atjaunot profesionālas un neatkarīgas padomes valsts ekonomiski nozīmīgākajās kapitālsabiedrībās līdz šī gada beigām.

Lai Latvija saņemtu uzaicinājumu kļūt par 35. organizācijas dalībnieci, nepieciešams OECD Padomes lēmums, ar kuru Latvija uzaicināta pievienoties organizācijai. Ārlietu ministrija informē, ka plānots, ka OECD dalībvalstu diskusijas norisināsies maija mēnesī. Diskusiju pamatā būs OECD komiteju formālie atzinumi, organizācijas ģenerālsekretāra sagatavots ziņojums un Latvijas iesniegtais noslēguma paziņojums par gatavību uzņemties dalībvalsts saistības.

Nākamais solis pēc OECD Padomes lēmuma būs Latvijas pievienošanās līguma OECD parakstīšana.

"Iestāšanās process organizācijā ir pierādījis, ka dalība OECD nav bijis pašmērķis kā dalība kārtējā starptautiskajā organizācijā, bet gan instruments kā valstij uzlabot savas politikas gandrīz ikvienā ekonomikas vai sociālajā jomā," dalību organizācijā komentējis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš skaidrojis, ka Latvija saņēmusi vērtīgas rekomendācijas, kuras atsevišķos gadījumos ir bijušas spēcīgs stimuls iekšējām reformām.

"Vēlos teikt milzīgu paldies visām iesaistītajām institūcijām un vairāk nekā 110 ekspertiem un politikas veidotājiem par ieguldīto darbu, ieviešot OECD rekomendācijas un veicot uzlabojumus saskaņā ar OECD labāko praksi, lai kopīgiem spēkiem noslēgtu pievienošanās procesa garāko un sarežģītāko posmu – tehniskās sarunas," uzsvēris nozares ministrs.

Arī ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) izteicis pateicību Latvijas diplomātiem un nozaru ekspertiem, kas "OECD iestāšanās procesā pēdējo gadu laikā ir paveikuši lielu darbu”.

“Tāpat vēlos teikt paldies OECD par pēdējo gadu laikā sniegto atbalstu un rekomendācijām, kas mums ir palīdzējušas uzlabot valsts kapitāla daļu pārvaldību Latvijā. Valdība apzinās, ka valsts uzņēmumi ekonomikā ieņem ļoti nozīmīgu lomu, tāpēc ir jāpievērš daudz lielāka uzmanība šo uzņēmumu darbības rādītājiem un labai pārvaldībai,” uzsvēris Ašeradens.

Jau ziņots, ka 14. aprīlī pozitīvu atzinumu sniedza arī Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!