Foto: AFP/Scanpix
Latvijas pievienošanās sniegs vērtīgu ieguldījumu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) darbībā, piedāvājot efektīvas un inovatīvas pārvaldības pieejas, un dalība OECD ļaus arī Latvijai turpināt uzlabot savu iedzīvotāju dzīves kvalitāti, savā paziņojumā norādījis OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija.

Viņš atzina, ka OECD ar lielu gandarījumu aicina Latviju kļūt par OECD dalībvalsti. "Šis notikums vēlreiz apliecina mūsu organizācijas vēlmi apvienot tās pasaules valstis, kuras grib darboties "labākās prakses apvienībā", sniedzot atbildes un piedāvājot risinājumus pasaules svarīgākajiem ekonomikas un sociālās jomas izaicinājumiem," pauda Gurija.

"Esmu pārliecināts, ka Latvijas pievienošanās sniegs vērtīgu ieguldījumu OECD darbībā, piedāvājot efektīvas un inovatīvas pārvaldības pieejas, un ka dalība OECD ļaus arī Latvijai turpināt uzlabot savu iedzīvotāju dzīves kvalitāti," viņš piebilda.

Savukārt OECD padomes diplomātiskā korpusa vecākais pārstāvis Martens Koks izteicās, ka pēc neatkarības atjaunošanas 1991. gadā Latvija ir ieviesusi plašas strukturālās reformas, lai izveidotu modernu tirgus ekonomiku un pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) 2004. gadā un eirozonai 2014. gada sākumā arī iestāšanās OECD ir nozīmīgs apliecinājums šīm pūlēm.

"Arī priekš OECD Latvijas pievienošanās ir svarīgs pavērsiens, jo šī valsts ir apliecinājusi sevi kā veiksmīgu reformu īstenotāju un varēs dalīties savā ekspertīzē ar citām esošajām un topošajām dalībvalstīm," viņš izteicās.

Valstīm, kuras vēlas pievienoties OECD, tāpat kā Latvijai, pats pievienošanās process var kļūt par būtisku reformu un iekšpolitisko jautājumu risināšanas katalizatoru. Piemēram, pievienošanās procesa ietvaros Latvija ir apņēmusies atjaunot padomes visās lielākajās valsts kapitālsabiedrībās un uzlabojusi regulējumu cīņai ar nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Daudzas Latvijas prioritātes jau atbilst OECD dienas kārtībai, piemēram, tādās jomās kā nevienlīdzības samazināšana, tirdzniecības un investīciju vairošana, inovāciju veicināšana, korupcijas apkarošana, kā arī izglītības, veselības aprūpes un darba tirgus politikas efektivitātes optimizēšana. Dalība OECD ļaus Latvijai vēl vairāk izmantot plašās organizācijas zināšanas, ieteikumus un politiskos dialogus, tādējādi sniedzot atbalstu politikas veidotājiem un reformu veicējiem. Savukārt OECD dalībvalstis varēs labāk iepazīt Latvijas pieredzi dažādās jomās un mācīties no tās.

Latvija saņēma uzaicinājumu sākt pievienošanās sarunas 2013. gadā - vienlaikus ar Kolumbiju. Sarunas ar Kolumbiju turpinās, un 2015. gada aprīlī OECD Padome pieņēma lēmumu sākt pievienošanās sarunas arī ar Kostariku un Lietuvu. Līdztekus tam OECD veido aizvien ciešāku partnerību ar lielākajām jaunajām tirgus ekonomikas valstīm, tostarp Brazīliju, Ķīnu, Indiju, Indonēziju un Dienvidāfriku, savukārt atsevišķas valstu programmas ir izveidotas sadarbībai ar Kazahstānu, Maroku un Peru.

Pievienošanās līgums starp Latviju un OECD tiks parakstīts īpašā ceremonijā, kas notiks 2. jūnijā, ikgadējās OECD Padomes ministru līmeņa sanāksmes laikā Parīzē. Latvija kļūs par organizācijas dalībnieci, tiklīdz būs veikusi nepieciešamās valsts līmeņa darbības, lai pievienotos OECD Konvencijai, un deponējusi pievienošanās instrumentu Francijas valdībai, OECD Konvencijas depozitārijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!