Foto: DELFI

Šā gada jūnijā, salīdzinājumā ar martu, cenas lielākajai daļai produktu mainījušās atbilstoši sezonai, savukārt gada laikā būtiski pieaugušas citrusaugļu, kartupeļu un šokolādes cenas, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra informācija.

Salīdzinājumā ar 2015. gada jūniju vislielākais cenu pieaugums ir bijis citroniem – par 52%, kartupeļiem – 42% un mandarīniem – 36%.

Importa tomātu cenas pieaugušas par 26%, piena šokolādes par 22%, vietējo tomātu – par 15%, "Lipton Yellow Label tee"- 14%, laša filejas – par 13%, olīveļļas, sarkanās paprikas un griķu – par 11%. Vislielākais cenu samazinājums salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir bijis redīsiem – par 39%, zaļajām vīnogām – 21%, spageti – 20%, plūmēm – 18%, āboliem "Jonagold" – 18%, kā arī kūpinātam cūkas šķiņķim – 17% un "Doktordesai" – 15%.

Lielākais cenu pieaugums šā gada otrajā ceturksnī bija citroniem – par 53%, sasniedzot 3,81 eiro kilogramā.

Mandarīnu cenas pieaugušas par 45%, sasniedzot 2,93 eiro kilogramā, galviņkāpostiem – par 26%, sasniedzot 0,57 eiro kilogramā, liellopu gaļai ar kaulu – par 16%, sasniedzot 5,61 eiro kilogramā, plūmēm – par 14%, sasniedzot 3,99 eiro, piena šokolādei – par 13% līdz 1,56 eiro par 100 gramiem, bet liellopu gaļas filejai – par 11% līdz 7,48 eiro.

Banānu cenas pieaugušas par 9%, pusžāvētai desai, olīveļļai metāla kārbā, "Lipton Yellow Label tee" (maisiņos) un bumbieriem – par 8%, tikpat palielinājusies cena batonam no kviešu miltiem, bet svaiga laša fileja un apelsīni maksā par 6% dārgāk.

Vislielākais cenu samazinājums otrajā ceturksnī bijis vietējiem tomātiem par 51% - līdz 3,02 eiro kilogramā, vietējiem gurķiem – par 49% līdz 2,19 eiro, redīsiem – par 46% līdz 1,43 eiro, importa gurķiem – par 31%, dzeltenajai paprikai – 28%, bet zaļajām vīnogām – 26% un sarkanajai paprikai – 24%.

Importa zemeņu cenas sarukušas par 19%, salātu podiņā – par 11%, vistu stilbiņu un saulespuķu eļļas – par 10%, bet sieram "Brie Prezident", spageti un kafijas pupiņām – par 7%.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe skaidroja, ka dārzeņu, augļu un ogu cenas pieaugušas, ņemot vērā jauno ražu. "Pirmā raža vienmēr ir dārgāka. Žēl, ka dažādu ekonomisko apsvērumu dēļ lielā daļā veikalu ķēžu jūnija sākumā nebija nopērkami Latvijā audzēti kartupeļi, burkāni, kāposti un sīpoli," viņa minēja.

Savukārt piena produktu un cūkgaļas cenu samazinājums ir saistīts ar šo produktu cenām starptautiskajos tirgos, bet spageti cenu samazinājums daļēji saistīts ar „Dobeles dzirnavnieka" mērķtiecīgo darbību Latvijas makaronu tirgū. Piena šokolādes cenu kāpums saistīts ar "Laimas" produkcijas cenu izmaiņām, klāstīja Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!