Foto: F64
Vakcīnas pret Āfrikas cūku mēri (ĀCM) izstrādē ir progress, taču zinātnieki to nesola vēl vismaz tuvākos piecus gadus, aģentūrai BNS sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

"Nav tādu efektīvu pasākumu, kas varētu apturēt ĀCM, jo vakcīnu joprojām nesola pat tuvākos piecus gadus. (..) Ne tikai Latvijas, bet arī Spānijas, Anglijas un ļoti daudzu citu valstu zinātnieki pie tās strādā, bet pagaidām rezultāti vēl nav tik labi, lai vakcīnu varētu izmantot. Progress jau ir, vakcīna pat ir izstrādāta, bet darbojas daļēji, jo izraisa dzīvnieku saslimšanu. Protams, mēs neesam ieinteresēti šādu vakcīnu lietot un arī neviens neļaus tādu reģistrēt un izmantot," teica Oļševskis, piebilstot, ka darbs pie vakcīnas izstrādes joprojām turpinās.

Vienlaikus viņš norādīja, ka saimniecībām ir ļoti svarīgi pastāvīgi ievērot biodrošības pasākumus. Ja cūku audzētāji pret biodrošības pasākumu ievērošanu izturas nopietni un atbildīgi, tie pasargā mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams c

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!