Foto: F64
Latvijā pēdējā laikā par spīti Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatībai nav krasi samazinājies cūkkopības saimniecību skaits, jo iedzīvotāji turpina uzturā lietot cūkgaļu un saimniecības aktīvi ievērot biodrošības pasākumus, aģentūrai BNS sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Viņš norādīja, ka Latvijā nav ļoti krasi samazinājies ne cūkkopības saimniecību skaits, ne arī dzīvnieku skaits, jo cilvēki ir pieraduši lietot uzturā cūkgaļu. Tāpat saimniecības cenšas ievērot biodrošības prasības un joprojām tur cūkas. Pēc viņa teiktā, masveida cūku izkaušana notika 2014.gadā, kad Latvijā tika konstatēts ĀCM, savukārt pēdējos gados šāda tendence nav novērojama.

Turpretī kaimiņvalstī Igaunijā, kur ĀCM aktīvi izplatās mājas cūku vidū, cūkkopības saimniecību skaits ir izteikti samazinājies. "Runājot ar kolēģiem, Igaunijā tas ir noticis izteikti, jo tur cūku novietņu skaits ir samazinājies četras reizes. Tātad praktiski visas mazās novietnes un dažas lielās novietnes ir likvidējušās. Savukārt cūku skaits, ja tā proporcionāli skatās, Igaunijā ir samazinājies tikai par 25%," teica Oļševskis.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!