Foto: stock.xchng
Kibernoziedznieki kāda Latvijas uzņēmuma vārdā izsūtījuši viltotus rēķinus uzņēmuma sadarbības partneriem ārzemēs, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārskatā par nedēļas drošības incidentiem.

Kā informē, "Cert.lv", krāpnieki atsaucās uz aktuālo darījumu informāciju, kas iegūta, piekļūstot uzņēmuma darbinieku e-pastiem. Kad pēc incidenta uzņēmums nomainīja e-pasta paroles, ļaundari jau pēc piecām minūtēm e-pastā piesūtīja ļaundabīgu kodu, mēģinot atgūt piekļuvi e-pastam.

Eksperti norāda, ka kibernoziedznieku atrašanās vietas noteikšanu apgrūtina fakts, ka sarakste ar sadarbības partneriem notika angliski.

Vēl aizvadītajā nedēļā kādas valsts iestādes dators inficēts ar šifrējošo izspiedējvīrusu. Tas bija paslēpies kādā anonīmā e-pasta pielikumā.

Rezultātā tika sašifrēts dators un tīkla mape. Šifrētais saturs tika atjaunots no rezerves kopijām, būtisks kaitējums iestādei netika nodarīts.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!