Foto: LETA
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") birokrātijas sloga nomocīto Jūrmalas kūku cepējas Ritas stāstu, kas otrdien plaši izskanēja medijos un sociālajos tīklos, aicina nepadoties, taču uzsver – prasības pārtikas ražošanā pazemināt nedrīkst. Taču ministrs piedāvās šādus mazus "dzīvesstila uzņēmumus" no nodokļa atbrīvot vispār, trešdienas, 14. septembra vakarā vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Ekonomikas ministrs uzskata, ka šādus uzņēmumus, kuriem ir neliels ienākuma līmenis, varētu atbrīvot no nodokļiem, ļaujot darboties un nodrošināt sev iztiku.

Savukārt, ja ir lielāks ienākums, tiem varētu noteikt relatīvu nelielu nodokļu slogu, lai nodrošinātu minimālās sociālās garantijas.

Ekonomikas ministrs aicina arī Jūrmalas pašvaldību nākt pretī jaunajiem uzņēmējiem ar šādiem dzīvesstila uzņēmumiem, gan konsultējot, gan atvieglojot viņu darbu.

Ierosinājumu neaplikt šādus mazus uzņēmumus ar nodokli ministri skatīs jau pirmdien.

Ministrs un PVD iesaka Ritai drīzāk atrast palīgus un padomdevējus, kas pārņemtu finanses un trauku mazgāšanu, lai viņa var nodarboties ar to, kas viņai izdodas vislabāk. Ministrs pieļauj, ka šādiem mazajiem uzņēmējiem jāpalīdz izstrādāt biznesa plānu. “Nezinu, vai viens cilvēks var pavilkt visu, gan ražot produkciju, gan nodrošināt pārdošanu,” “Panorāmai” sacīja ministrs.

Taču Ašeradens uzsver, ka pārtikas drošības prasības samazināt nedrīkst, bet pārbaudītāju attieksmi gan var mainīt.

“Mums nevajag nosodīt cilvēkus, mums vajag, lai viņi lai strādātu saskaņā ar regulējumu, es to saucu par konsultēšanu un kontrolēšanu,” uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests kafejnīcas īpašnieces Ritas uzņēmumā konstatēja arī nopietnus higiēnas pārkāpumus. Lai cik skaistas būtu Ritas kūkas un cik augsts viņas fantāzijas lidojums, derīguma termiņš produktiem ir jāievēro un milti uz grīdas nedrīkst būt, pauž PVD.

PVD Rīgas pilsētas pārvades vadītāja vietnieks Raimonds Tukišs saka – PVD tikai skatās kā tiek ievērotas prasības.

Kā “Panorāmai” stāsta Tukišs, kafejnīcā bijuši nopietni elementāras higiēnas prasību pārkāpumi – blakus atradās gan izejvielas, gan inventārs, gan atkritumi. Savukārt 30.augustā pīrādziņu pagatavošanai lietota gaļa, kuras derīguma termiņš bija beidzies 28. augustā.

Dienestā apliecina, ka kopš pēdējās pārbaudes Rita ir labojusies, visas nepilnības novērstas. Taču normatīvo aktu prasības ir jāievēro, bet konsultācijas pa telefonu ir bezmaksas.

Šobrīd Rita plāno kafejnīcas vietā turpināt cept kūkas, pieņemot tikai pasūtījumus un, iespējams, arī vadot savas meistarklases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!