Foto: LETA

Pēc tam, kad izskanēja, ka Lietuva bremzē Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta virzību, Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paudis gatavību atcelt par projekta īstenošanu atbildīgās amatpersonas.

Tā viņš komentējis faktu, ka tikai Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" nav parakstījusi trīs Baltijas valstu līgumu par iepirkumu konkursu rīkošanu "Rail Baltica" īstenošanai.

"Man tika sniegta informācija, ka visas vienošanās ir parakstītas, un man pašlaik ir jānoskaidro, vai šī informācija atbilst patiesībai. Ja Lietuva patiešām kavē "Rail Baltica" projekta īstenošanu, tad ir jānomaina amatos tie cilvēki, kas atbildīgi par projekta īstenošanu," Butkevičs ceturtdien sacīja intervijā ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Viņš solīja noskaidrot visus jautājuma aspektus un viņam sniegtās informācijas patiesumu.

Butkeviča preses sekretārs Mindaugs Jaunuļonis pēc tam precizēja, ka Lietuvas premjers intervijā nav runājis par konkrētu vadītāju vai amatpersonu atlaišanu, bet gan vairāk aplūkojis situāciju abstrakti.

Jau vēstīts, ka "Lietuvos geležinkeliai" pagaidām vienīgā nav apstiprinājusi līgumu par "Rail Baltica" iepirkumu procedūru. Kompānijas ģenerāldirektora vietnieks Alberts Šimēns pagājušajā nedēļā sacīja, ka kompānija pati vēlas piedalīties konkursos, bet pašreizējais līgums to aizliedz, jo tā ir "Rail Baltica" projekta īstenošanai izveidotā kopuzņēmuma "RB Rail" līdzīpašniece.

Nedz Lietuvas Transporta ministrija, nedz "Lietuvos geležinkeliai" amatpersonas nav atklājušas, vai uzņēmuma ģenerāldirektors Stasis Dailīdka līgumu parakstīs.

30. septembris bija termiņš, līdz kuram Baltijas valstu deviņām iestādēm bija jāparaksta līgums par projekta "Rail Baltica" finansēšanas un izpildes nosacījumiem. To parakstījušas visas iesaistītās puses, izņemot "Lietuvos geležinkeliai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!