Foto: Shutterstock
Strenču novada Jērcēnu pagasta zemnieku saimniecība "Veckūkuri" (zīmols "Mans piens") šajā mēnesī plāno pabeigt ražošanas modernizāciju, kuras ietvaros kompānija ir investējusi apmēram 200 000 eiro tehnoloģiskajās iekārtās, lai paplašinātu nišas produktu ražošanu no pašu saimniecībā iegūtā piena, pastāstīja saimniecības īpašniece Ilvija Jakovina.

Pēc viņas teiktā, uzņēmums ir sācis ražot nišas produktus, kas Latvijas tirgū nav sastopami - svaigā siera lodītes dažādu augļu un ogu želejā, kas jau ir pieejamas veikalā "Stockmann". Ar laiku kompānija plāno iekarot nišas tirgu un realizēt produkciju arī citās tirdzniecības vietās. "Patērētājiem produkts jau šur tur ir sasniedzams, piemēram, "Stockman", bet "Rimi" tīkls to noraidīja, jo produkts nav lēts. Taču no dabīgām izejvielām ražojot, kā mēs to darām, nav iespējams saražot lēti," pauda Jakovina, piebilstot, ka attiecīgā produkcija paredzēta cilvēkiem, kas izvēlas lietot veselīgu uzturu un iegādājas no dabīgām izejvielām gatavotus produktus.

Viņa sacīja, ka pagaidām kompānija visu produkciju realizē vietējā tirgū, un arī jaunos nišas produktus nav iecerēts vest uz ārvalstīm. "Domāju no sākuma pabarosim savu tautu un tad domāsim par eksportu," viņa bilda. Ražotnes modernizācija patlaban ir noslēguma fāzē, un šajā mēnesī to iecerēts pabeigt. Pēc tam uzņēmums plāno palielināt arī ražošanas jaudas.

Jakovina arī atzina, ka "Veckūkuri" šogad bija iecerējuši īstenot vēl vienu investīciju projektu - būvēt modernizētu kūti šķirnes slaucamajām govīm, taču šī projekta īstenošanai kompānijai neizdevās piesaistīt finanšu resursus tobrīd zemo piena iepirkuma cenu dēļ, tāpēc projekts pagaidām paliek tikai ieceres stadijā. Nākotnē doma ir īstenot arī citus investīciju projektus, taču pagaidām plašāku informāciju par tiem viņa nevēlās sniegt.

LETA šogad janvāra sākumā jau vēstīja, ka "Veckūkuri" plāno būvēt modernizētu kūti šķirnes slaucamajām govīm. Tāpat kompānija plānoja paplašināt nišas produktu ražošanu no pašu saimniecībā iegūtā piena. Kopējās plānotās investīcijas bija apmēram pusotrs miljons eiro. Kā iepriekš norādīja saimniecības īpašniece, neraugoties uz pašreizējo sarežģīto situāciju nozarē, piensaimniecība tiek paplašināta, saskatot noieta iespējas nišas produktu tirgū.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Veckūkuru" apgrozījums 2015.gadā bija 370 085 eiro, kas ir par 18,6% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 39,4% bija 12 614 eiro.

"Veckūkuri" ir dibināti 1995.gadā un nodarbojas ar piena lopkopību un piena produktu ražošanu, kas pazīstami ar zīmolu "Mans piens". Uzņēmuma īpašniece ir Ilvija Jakovina.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!