Foto: F64

Konkurences padome (KP) aicina AS ''Sadales tīkls'' klientus aktīvāk izmantot iespējas saņemt konsultācijas elektroenerģijas sistēmas pieslēguma ierīkošanā.

KP ir noslēgusi elektroenerģijas sistēmas pieslēguma ierīkošanas uzraudzību, kuras mērķis bija identificēt iespējamās problēmas elektroenerģijas sistēmas pieslēguma ierīkošanas procesā un noskaidrot konkurences situāciju šajā tirgū.

''Ņemot vērā, ka viens no lielākajiem 11 licencētiem sadales sistēmas operatoriem Latvijā ir ''Sadales tīkls'', KP izvērtēja, vai elektroenerģijas sistēmas pieslēguma ierīkošanas procesā nav saskatāmas ''Sadales tīkla'' konkurenci ierobežojošas darbības par sliktu patērētājiem un citiem tirgus dalībniekiem,'' informē KP.

Pēc tajā paustā, uzraudzībā iegūtie dati liecina, ka uzņēmums saziņā ar klientiem, parakstot vienošanos par elektroietaišu būvprojekta izstrādi, sniedz visu nepieciešamo informāciju par būvprojekta procesu, tostarp tiesībām ieteikt būvkomersantu pieaicināšanai dalībai iepirkuma procedūrā. Vienlaikus KP aicina klientus aktīvāk izmantot savas tiesības gan komunikācijā ar ''Sadales tīklu'', gan piedāvājot būvkomersantus dalībai iepirkuma procedūrā, gan arī iepazīstoties ar būvkomersantu piedāvājumiem un iepirkuma rezultātiem.

Analizējot iepirkumu procedūras, KP novērojusi, ka informācija par dalības iespējām iepirkumā ne vienmēr tiek nosūtīta visiem tiem kvalificētiem būvkomersantiem, kas ir saņēmuši atļauju strādāt konkrētā reģionā. Lai nepamatoti neierobežotu konkurenci starp būvkomersantiem, KP skatījumā jāpaplašina dalībai iepirkuma procedūrā potenciāli uzaicināmo būvkomersantu loks.

KP rosina dalībai iepirkumos aicināt visus būvkomersantus, kas ir saņēmuši konkrētā reģiona atļauju veikt būvdarbus tāpēc, ka dalība iepirkumā jau tā tiek ierobežota, balstoties uz būvkomersantu reģionālo dalījumu.

Vienlaikus padome aicina klientus, kuriem nepieciešama elektroenerģijas pieslēguma izveide, būt aktīviem līdzdalībniekiem šajā procesā. Ņemot vērā, ka pieslēguma izveide ir process, ar kuru liela daļa klientu saskaras reti un to nepārzina, KP aicina izmantot savas tiesības un vērsties pie ''Sadales tīkla, ja ir saskarsme ar kādām problēmām vai vēlme saņemt skaidrojumu par jautājumiem saistībā ar elektroenerģijas pieslēguma izveidi konkrētā objektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!