Foto: Shutterstock
Latvijas zvejas kuģis "Senators", kurš saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos, arvien ir arestēts un atrodas Kirkenes ostā, portālam "Delfi" apliecināja Eiropas Savienības Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits.

Diskusijas Eiropas Savienības līmenī šajā jautājumā notiek lēni, taču katra dīkstāves diena zvejniekiem rada zaudējumus. "Zaudējumi dienā vienam kuģim ir vidēji 6000 eiro," min Šmits.

Tagad jautājumā iesaistījusies valdība, proti, Ministru kabineta sēdē otrdien, 7. februārī, plānots lemt par tālākajiem soļiem.

Saskaņā ar laikraksts "Dienas Bizness" ziņoto sniega krabju industrijas novērtējuma sazvejoto krabju augstākā iespējamā tirgus vērtība 2016. gadā uz vienu kuģi bija 10,076 miljoni eiro, kas ar pašreizējām kvotām – 11 kuģiem ar Latvijas karogu – provizoriski nozīmētu 110,84 miljonu eiro apgrozījumu gadā. Mazākais iespējamais apgrozījums – vienkārši izberot sazvejotos krabjus «krastā» ‒ ar 2,25 eiro par kilogramu tirgus vērtību pēc šādām aplēsēm būtu 2,43 miljoni eiro uz kuģi un 26,73 miljoni eiro uz provizorisko 11 kuģu floti.

Jau vēstīts, ka Norvēģijas varas iestādes 16. janvārī Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestējušas Latvijas zvejas kuģi "Senators".

Kuģis arestēts par nelegālu sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā. Par to, ka apkalpe nodarbojusies ar nelegālu zveju, liecinot ap 2600 jūrā izliktās krabju ķeršanas ierīces, turklāt apkalpei neesot bijis nepieciešamās atļaujas, iepriekš ziņoja izdevums "The Independent Barents Observer".

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) Norvēģijas vēstniecībai iesniedza notu ar lūgumu atbrīvot Latvijas kuģi ar 30 cilvēku apkalpi. Izteikts arī lūgums netraucēt zveju, kas notiek saskaņā ar starptautisko vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!