Foto: DELFI

Konkurences padome (KP) Rīgas domei nosūtījusi vēstuli, kurā brīdina, ka plānotais līgums ar vienu atkritumu apsaimniekotāju pilsētā uz 20 gadiem apdraud konkurenci nozarē.

KP vadītāja Skaidrīte Ābrama vēstulē norāda, ka Rīgas pašvaldības iecerētais publiskās un privātās partnerības līgums atkritumu apsaimniekošanas jomā šo tirgu Rīgā slēgs konkurencei uz 20 gadiem.

"Ievērojot apsaimniekojamos sadzīves atkritumu apjomus, Rīga Latvijas mērogā ir būtiskākais šo pakalpojumu sniegšanas tirgus, kā rezultātā, piešķirot to tikai vienam tirgus dalībniekam uz 20 gadiem, visticamāk, ka šajā laikā no tirgus var pazust arī pietiekami efektīvi tirgus dalībnieki, kuri pašreiz sniedz šos pakalpojumus pilsētā, un turpmāk iespējamos konkursos pēc 20 gadiem konkurence var arī nepastāvēt," teikts vēstulē.

Padome uzskata, ka Rīgas teritoriju iespējams sadalīt vairākās atkritumu apsaimniekošanas zonās, kur paralēli varētu darboties vairāki apsaimniekotāji. Tad uzņēmumiem nāktos sacensties par pasūtītājam izdevīgāko piedāvājumu, tā saglabātu konkurētspējīgu vidi arī pēc 20 gadiem. Līdzīgs dalījums zonās pastāv arī mazākās pilsētās.

Ābrama atgādina, ka pašvaldībām jāņem vērā sabiedrības intereses, piemēram, nenoslēdzot nepamatoti garus koncesiju līgumus vai būtiskus apjomus nepiešķirot tikai vienam tirgus dalībniekam. Rīgas iedzīvotāju interesēs ir saņemt pakalpojumus par konkurētspējīgām, nesadārdzinātām cenām, atbilstošā kvalitātē. Ja konkurence nepastāv, tad šie ieguvumi, vēl jo vairāk iespējamā monopolista netraucētas darbības rezultātā, patērētājiem tiek liegti.

KP lūdz Rīgas domi rūpīgi izvērtēt pieņemamā lēmuma iespējamo ietekmi uz konkurenci, tirgu un patērētājiem ilgtermiņā. Tāpat padome lūdz domi piecu dienu laikā iesniegt pētījumu par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības perspektīvām, ko pēc Mājokļu un vides departamenta uzdevuma veica personu apvienība SIA "Konsorts" un SIA "Geo Consultants".

Kā ziņots, Rīgas dome otrdien, 14. februārī, atbalstīja kopsabiedrības veidošanu uz 20 gadiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanai pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!