Foto: LETA
Līdz šim nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ Latvijas kokapstrādes uzņēmumiem joprojām ir problēmas ar resursu pieejamību, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš pastāstīja, ka atkarībā no uzņēmuma apaļkoku krājumi federācijas biedru noliktavās svārstās no pāris dienām līdz pāris nedēļām. Ir arī izņēmumi ar lielākiem apaļkoksnes krājumiem, bet tie nepārsniedz mēneša pārstrādes apjomu.

Klauss atzina, ka pēdējie divi gadi ziemas mežizstrādei nav izdevušies. Arī šogad rudens vēl nebija iestājies, kad noliktavās krājumu jau bija kritiski zemi. "Loģiski, ka rudenī samazinās mežizstrādes apjoms un līdz ar to piegādes, bet parasti tam vasarā var sagatavoties.

Savukārt šogad, piemēram, Latvijas austrumos, visu vasaru laikapstākļi tam neļāva sagatavoties," sacīja Klauss, piebilstot, ka situāciju atrisinātu ilgstoši sala periodi decembrī. Ja šogad nopietns sals būs tikai februārī, nozarē var iestāties dīkstāve.

Viņš piebilda, ka šā brīža situācija rada strauju izejmateriālu cenu kāpumu un tie meža īpašnieki, kuriem šobrīd bijusi iespēja pārdot apaļkoku, pelna ļoti labi. "Pašlaik par materiālu tiek maksāts neadekvāti daudz, jo neviens tomēr negrib apstādināt savu ražošanu. Šādas cenas var būt tikai šādā posmā, kad ir ļoti apgrūtināta izejmateriālu plūsma.

Tajā brīdī, kad sala vai citu apstākļu dēļ izejmateriālu plūsma būs atjaunota, cenu līmenis kritīsies," sacīja Klauss, atzīstot, ka esošā cenu līmeņa dēļ uzņēmumi strādā ar zaudējumiem.

Klauss skaidroja, ka sliktās resursu pieejamības dēļ cenu kāpums ir pilnīgi visās materiālu grupās, sākot ar malkas koksni. "Nav tā, ka tikai zāģētavām ir koksnes deficīts, arī tehnoloģiskās koksnes pārstrādātāji ir tādā pašā situācijā. Tādas malkas - ar to domājot trīs metru baļķus - cenas sen nav bijušas, principā līdzīgas bija vien 2007., 2008.gadā.

Arī papīrmalkas cenas tuvojas no meža īpašnieku viedokļa labajiem gadiem. Tam par pamatu nav mūsu iekšējie faktori, bet gan ziemeļvalstu celulozes rūpnīcu pieprasījuma pieaugums," sacīja Klauss.

Tajā pašā laikā izejmateriālu cenu kāpums eksporta tirgos nav tik liels kā Latvijā, piebilda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!