Foto: LETA
Turpinot atgūt līdzekļus no tā dēvētajiem "sliktajiem aktīviem", "Parex" banka tiesājas ar vienu no Krievijas galvaspilsētas lielākajiem universālveikaliem "Maskava", un šajā lietā iesaistīto "pušu metodes ir izteikti agresīvas", tāpēc banka ir vērsusies pēc palīdzības Drošības policijā (DP), portāls "Delfi" uzzināja bankā.

Kopš "Parex bankas" sadalīšanas un bankas "Citadele" nodibināšanas 1.augustā "Parex" bilancē ir tikai problemātiskie aktīvi, un banka cenšas atgūt līdzekļus maksimālā apjomā. "Likumsakarīgi, ka banka ikdienā saskaras ar ievērojamu skaitu negodprātīgu klientu un partneru," portālam "Delfi" norādīja bankā.

"Parex" atzīst, ka šobrīd viens no nopietnākajiem jautājumiem bankas "dienas kārtībā ir "Universālveikals Maskava", un šis potenciāli pievilcīgais objekts noteiktu personu lokā ir izsaucis sakāpinātu interesi".

Banka saskaras ar "cilvēkiem, kuri, kā noskaidrojies, sniedz par sevi melīgu informāciju un acīm redzami slēpj faktus, kas nav izdevīgi viņu interešu īstenošanai", norāda "Parex".

Universālveikala mājas lapa liecina, ka uzņēmumā notiek bankrota procedūra. Lieta jau izskatīta divās tiesu instancēs. Pērn decembra beigās "Parex", kas, saskaņā ar tiesas mājas lapas datiem, ir viens no lietas dalībniekiem – kreditoriem, iesniegusi kasācijas sūdzību. Pirms kasācijas sūdzības iesniegšanas Krievijas masu mediji ziņoja, ka "Parex" vēloties palīdzēt universālveikalam atgūt maksātspēju.

"Parex" bankā portālam "Delfi" norādīja, ka "Universālveikala Maskava" "darījuma kopējās summas apjoms ir mērāms desmitos miljonu latu, un ieinteresēto pušu īstenotās metodes ir izteikti agresīvas - šīs lietas ietvaros Maskavā ir nogalināti divi juristi, kas apliecina jautājuma nopietnību un augstos riska faktorus".

Lai novērstu iespējamo apdraudējumu, "Parex" ir vērsusies Drošības policijā un DP "sniedz bankai nozīmīgu atbalstu".

Banka arī norāda, ka kopumā "slikto aktīvu" atgūšanas procesā tā sastop "nopietnu pretdarbību", lielākoties gadījumos, kad darījuma apjoms sasniedz vairākus desmitus miljonus latu. "Parex" norāda, ka dažas personas vai personu grupas "cenšas īstenot savas vēlmes iegūt bankas aktīvus par acīm redzami pazeminātu vērtību" un citas "ar dažādu darbību palīdzību mēģina izvairīties no savām kredītsaistībām, tostarp slēpjot savu patieso finansiālo stāvokli un mazinot par labu bankai ieķīlāto aktīvu vērtību".

Šādos gadījumos banka aktīvi rīkojas, lai iegūtu informāciju par potenciālo darījumu partneriem vai parādniekiem.

Jau ziņots, ka "Parex" pēc sadalīšanas savas darbības pirmajos piecos mēnešos kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas rezultātā ir spējusi atgūt 60 miljonus latu

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi, kopš tā laika ieguldot bankā vairāk nekā 800 miljonus latu.

Pērn augustā "Parex" sadalīta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un darbojas kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Valsts cer vēlāk "Citadeli" pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no saviem ieguldījumiem "Parex bankā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!