Foto: stock.xchng
Eiropas Banku uzraugu komitejas (Committee of European Bank Supervisors, CEBS) veikto banku stresa testu nav izturējušas deviņas bankas, taču Latvijā strādājošu banku to vidū nav, piektdien paziņoja CEBS.

Stresa testus nav izturējušas piecas bankas Spānijā, divas - Grieķijā un pa vienai Austrijā un Vācijā - tas liecina, ka šīs kredītiestādes nespētu pārdzīvot ilgstošu recesiju un tām kopumā, pēc CEBS aplēsēm,  nepieciešams piesaistīt kapitālu 2,5 miljardu eiro apmērā.

Visas lielās ES bankas pārbaudi ir veiksmīgi izturējušas, kā tas jau bija gaidāms.        

CEBS informē, ka plašāku informāciju par kredītiestādēm, kas nav izturējušas stresa testus, sniegs vēlāk.

Aģentūra "Bloomberg" min, ka testus neizturējušo banku vidū ir Grieķijas "ATEbank" un "EFG Eurobank", Austrijas " Oesterreichische Volksbanken AG " un  Spānijas " Banco Pastor SA ".

Sākotnēji tika ziņots, ka stresa testu neizturēja astoņas bankas, taču vēlāk kļuva zināms, ka tos neizturēja arī Vācijas banka "Helaba", kas aizkavēja savu rezultātu publiskošanu pēc domstarpībām ar CEBA saistībā ar tās kapitāla kvalitāti, ziņo "Financial Times". 

Iepriekš analītiķi lēsa, ka pārbaudes varētu neizturēt līdz pat 15 nelielu ES banku.   

Pavisam stresa testi tika veikti 91 bankai 20 valstīs jeb 65% no visa ES banku sektora. Latvija šo valstu vidū nebija iekļauta, taču, veicot stresa testus "Swedbank", SEB, "Nordea" un citām Latvijā strādājošām ārzemju bankām, tās tika pārbaudītas konsolidētā līmenī, un līdz ar to tika ņemta vērā arī to darbība Latvijā.

Šā gada sākumā ES valstu finanšu ministri vienojās stresa testos ieviest stingrāku metodoloģiju attiecībā uz banku likviditāti, lai vairotu šo pārbaužu drošu ticamību un atjaunotu tirgu uzticību ES finanšu sistēmas stabilitātei.  

Finanšu ministrijā aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka 91 bankas vidū ir deviņas bankas, kurām ir meitasbankas un filiāles Latvijā, un to tirgus daļa Latvijas banku aktīvos ir 57,7%. "Latvijā strādājošās ES banku meitasbankas un filiāles, kas pieder pie stresa testā iekļautām banku grupām, pārstāv vairāk nekā 50% no Latvijas banku sektora aktīviem, tāpēc citas Latvijas bankas stresa testos netika iekļautas. Līdz ar to Latvija šajos ES banku stresa testos ir iesaistīta pastarpināti," paskaidroja ministrijā un piebilda, ka jūlijā visām dalībvalstīm būs jāpublisko oficiāls paziņojums par banku stresa testa rezultātiem. Latvija atbalstīja rezultātu publiskošanu un publicēs informāciju par stresa testu mērķi, uzdevumiem, veikto banku stresa testu skaitu, kā arī nosauks Latvijā esošās bankas, kurās tika veikti banku stresa testi.

Banku stresa testi tiek veikti, lai noskaidrotu, vai, nonākot grūtībās, tās būs spējīgas noturēties virs ūdens. Testu nolūks ir atjaunot investoru uzticību, atklājot vājos punktus un panākot, ka ievainojamākās bankas piesaista papildu kapitālu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!