Foto: DELFI
"Parex banka" pārdevusi tās meitas uzņēmumus Krievijā "Parex Leasing" un "Extroleasing" Krievijas "Unicorbank" grupā ietilpstošam uzņēmumam. Kopš brīža, kad valsts kļuva par "Parex bankas" lielāko akcionāru, no Krievijas līzinga kompānijām kopumā atgūti vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru (60 miljoni latu), informē banka.

Banka ziņo, ka jau pirmajā maksājumā par pārdotajiem meitas uzņēmumiem atgūti vairāk nekā 14,5 miljoni ASV dolāru (7,2 miljoni latu), un līdz pat 2013. gada beigām "Parex banka" turpinās saņemt maksājumus no līzinga kompānijas problemātisko aktīvu portfeļa pakāpeniskas realizācijas. "Rūpīgi pārdomātā darījuma struktūra un nosacījumi nodrošinās valsts ieguldījuma atmaksai nepieciešamo naudas plūsmu, sekmējot restrukturizācijas plānā noteikto mērķu izpildi," uzsver banka.

"Parex banka" norāda, ka pārdošanas darījums veikts atbilstoši Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātajam bankas restrukturizācijas plānam, kas nosaka "Parex bankas" līzinga kompāniju NVS valstīs darbības izbeigšanu līdz 2013. gada 31. decembrim, tās pārdodot vai likvidējot. Plāns neparedz papildus līdzekļu ieguldīšanu šo kompāniju saimnieciskās darbības attīstīšanā un uzturēšanā.

"Ievērojot restrukturizācijas plānā paredzētos darbības virzienus un noteiktos ierobežojumus, ieguvumi no "Parex Leasing" un "Extroleasing" pārdošanas ir ievērojami lielāki, nekā varam gaidīt no uzņēmumu saimnieciskās darbības turpināšanas limitētā laika periodā ar tai sekojošu likvidāciju. Tādēļ esmu apmierināts, ka esam spējuši izmantot mums labvēlīgo tirgus situāciju un noslēgt plānoto darījumu. Šobrīd aktīvi izskatām arī mūsu līzinga kompāniju Ukrainā un Azerbaidžānā pārdošanas iespējas," skaidro "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Banka informē, ka jau kopš 2009.gada ir pastāvīgi izskatījusi NVS valstu līzinga kompāniju pārdošanas iespējas, - kopumā ir apzināti aptuveni 200 pretendenti. Arī par "Parex Leasing" un "Extroleasing" iegādi interesi pauda vairāki potenciālie pircēji, tajā skaitā "Unicorbank", kuras piedāvājums tika atzīts par labāko.

Lēmums par abu meitas uzņēmumu pārdošanu tika pieņemts pēc bankas speciālistu grupas un neatkarīgās starptautiskās ekspertu kompānijas veiktās iespējamo biznesa attīstības scenāriju visaptverošas finanšu analīzes, tostarp, salīdzinot naudas plūsmu, ko "Extroleasing" un "Parex Leasing" spētu ģenerēt līdz tā darbības beigšanai 2013. gada nogalē, ar ekonomisko ieguvumu tūlītējas pārdošanas rezultātā par attiecīgi noteikto cenu. Veiktajos aprēķinos tika ņemti vērā arī tādi būtiski faktori kā abu meitas uzņēmumu atrašanās NVS un no tā izrietošie saimnieciskie un juridiskie riski, kā arī sagaidāmie uzņēmumu likvidācijas izdevumi, skaidro banka.

Tāpat liela uzmanība esot veltīta aktīvu iegādes interesentu pieteikumiem, saskaņā ar apstiprinātajām bankas procedūrām izvērtējot piedāvāto cenu, darījuma partnera reputāciju, finanšu līdzekļu pietiekamību, norādīto finanšu līdzekļu izcelsmes legalitāti un citus būtiskus faktorus. Rezultātā par optimālāko tika atzīts "Unicorbank" piedāvājums, kas atbilst izvirzītajiem pārdošanas kritērijiem un ļauj "Parex bankai" atgūt ievērojamu valsts ieguldījuma daļu, skaidro banka.

Jau vēstīts, ka kopš 2010. gada 1.augusta, kad bijusī "Parex banka", kurā valsts ir ieguldījusi aptuveni miljardu latu, , "labos aktīvus" pārceļot uz jaunu banku "Citadele", "Parex" turpināja darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt tādus klasiskos banku pakalpojumus kā kontu apkalpošanu, noguldījumu pieņemšanu un citus. "Parex" galvenais mērķis ir valsts ieguldījuma atgūšana maksimālā apmērā.

2011. gada maijā "Parex" samaksāja valsts galvotā starptautiskā sindicētā kredīta pēdējo maksājumu 164 miljonu latu apmērā. Maksājums tika veikts no bankas pašas resursiem, tādējādi atslogojot no apjomīgajām saistībām valsts budžetu un nodokļu maksātājus.

"Parex bankas" lielākais akcionārs ir Latvijas valsts, ko pārstāv Privatizācijas aģentūra, un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!