Foto: LETA
Diskusijas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes turpmākās samazināšanas tempu un nodokļa atvieglojumu palielināšanu iezīmējušas ”īstas ideoloģiskas pretrunas koalīcijas starpā”.

To trešdienas, 31. jūlija rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Nacionālo apvienību (NA) pārstāvošais Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

"Lai sabiedrība noticētu nevienlīdzības mazināšanai, ir jābūt pavisam konkrētiem lēmumiem nodokļu politikas jomā," sacīja Zīle.

Viņš skaidro, ka, samazinot IIN likmi atbilstoši iepriekš apstiprinātajam grafikam, pašvaldību ieņēmumi no IIN nākamgad saruks par 67 miljoniem latu un šādu ieņēmumu samazinājumu, visticamāk, nekompensēs nedz ekonomikas pieaugums, nedz citu nodokļu izmaiņas.

Tādēļ NA prioritāte diskusijās par 2014. gada budžetu būšot straujāka IIN atvieglojumu par apgādībā esošajām personām un neapliekamā minimuma celšana. Skaidrojot iemeslus, kādēļ patlaban par svarīgāko prioritāti atzīstama tieši zemāk atalgoto cilvēku ienākumu palielināšana, Zīle norāda, ka nākamgad, kad Latvija pievienosies eirozonai, vairāku iemeslu dēļ ir iespējama cenu celšanās.

" Ir svarīgi to kompensēt ar sociāli ļoti precīzi mērķētu budžetu," teica eiroparlamenta deputāts, norādot, ka pretējā gadījumā Latvija pat riskē ar politiskā kursa maiņu pēc 2014. gada rudenī notiekošajām Saeimas vēlēšanām.

Zīle uzskata, ka, lai panāktu IIN atvieglojumu straujāku palielināšanu, varētu tikt vērtēta iespēja palielināt nodokļu likmes kādās citās jomās: " Ir jāliek nodoklis virsū tām lietām, kas šobrīd tiek maz apliktas. Piemēram, kapitāla pieauguma nodokļa ieņēmumi ir kādi padsmit lati gadā."

"Delfi" jau ziņoja, ka otrdien, 30. jūnijā valdība aiz slēgtām durvīm sāka vētīt 2014. gada budžeta prioritātes. Finanšu ministrija savos priekšlikumos rosina atkāpties no pērn apstiprinātā IIN samazināšanas grafika un nākamgad nodokļa likmi samazināt par vienu, nevis par diviem procentpunktiem.

Jau iepriekš Finanšu un Labklājības ministrijas nāca klajā ar ierosinājumu nākamgad priekšroku dot IIN atvieglojumu par apgādībā esošām personām un ieviest diferencētu neapliekamo minimumu, jau no nākamā gada strauji palielinot to personām ar zemiem ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!