Foto: DELFI

Sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi šobrīd var atļauties samazināt tikai par vienu procentpunktu, aģentūrai BNS norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš, komentējot Reformu partijas (RP) valdes lēmumu, ka tā piekristu kompromisam par iemaksu likmes samazināšanu par 1,5 procentpunktiem, atzina, ka pēc būtības RP pozīcija kopš trešdienas sarunām nav mainījusies.

"To, ko RP pašlaik piedāvā kā kompromisu - samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi par 1,5 procentpunktiem, izdiskutējām jau trešdienas sarunās, kur Finanšu ministrija skaidri norādīja, ka pašreizējā situācijā varam atļauties likmi samazināt par vienu procentpunktu, vienlaicīgi palielinot arī neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu," atzina premjers.

Viņaprāt, šis ir taisnīgākais un sabalansētākais risinājums, no kura iegūs gan iedzīvotāji ar zemāko atalgojumu, ģimenes ar bērniem, uzņēmēji, un tas neatstās negatīvu ietekmi pašvaldību budžetos.

"Šajos apstākļos, kad krīzes laikā ir sakrājušās daudz pamatotas vajadzības veselības aprūpē, ceļu infrastruktūras jomā un citur, kurām nekavējoties nepieciešams atrast finansējumu, nevaram piekrist prasībai visus brīvos līdzekļus iztērēt nodokļu samazināšanai. No savas puses esmu gatavs turpināt sarunas, tostarp, arī par priekšlikumiem ieņēmumu palielināšanai, taču šeit ir nepieciešama ekonomiskā analīze, ko pašlaik no priekšlikumu autoriem vēl neesam saņēmuši," atzina Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka RP pēc valdes sēdes ceturtdien paziņoja, ka būtu gatava kompromisam un piekristu sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšanai, taču tas būtu jādara straujāk - par 1,5 procentpunktiem.

RP vadītājs Edmunds Demiters žurnālistiem sacīja, ka partija būtu gatava iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas vietā piekrist sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšanai, taču tas būtu jādara par 1,5 procentpunktiem, nevis viena procentpunkta apjomā, kā to šobrīd piedāvā Finanšu ministrija.

Demiters gan norādīja, ka RP valde par šo jautājumu turpinās diskusijas, jo ceturtdien gala lēmums vēl nav pieņemts.

"Vienotības" un RP nesaskaņas par darbaspēka nodokļa samazināšanas risinājumiem šobrīd ir galvenais šķērslis, kas valdībai liedz vienoties par nākamā gada budžeta ieņēmumiem. RP uzstāj uz IIN samazināšanu nākamgad par diviem procentpunktiem, bet "Vienotība" tā vietā piedāvā sociālās apdrošināšanas iemaksu samazināšanu, neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu paaugstināšanu par apgādībā esošām personām, kas mazinās sociālo nevienlīdzību sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!