Foto: LETA
Finanšu ministrija turpina uzsvērt, ka Valsts kontroles ziņojumā par 2012. gada valsts budžeta un pašvaldību budžetu izpildi ir ietverti nepatiesi apgalvojumi saistībā ar šovasar veikto ”Liepājas metalurgam” galvotā kredīta atmaksu Itālijas bankai ”UniCredit”.

Tas uzsvērts informatīvajā ziņojumā, ar kuru otrdien, 8. oktobrī, tika iepazīstināta valdība.

"Delfi" jau vēstīja, ka Valsts kontrole par nesaimniecisku un nelikumīgu atzinusi Valsts kases lēmumu atmaksāt itāļu bankai teju 52 miljonus latu "Liepājas metalurga" vietā, bet Finanšu ministrija Valsts kontroles padomei iesniegusi sūdzību, kurā apstrīd šo revīzijas ziņojumā ietverto apgalvojumu.

Finanšu ministrijas pārstāve Daiga Gulbe otrdien valdības sēdē uzsvēra, ka pamatā ministrija akceptē Valsts kontroles revīzijas ziņojumā sniegtos ieteikumus, taču vairākiem apgalvojumiem nepiekrīt.

Pirmkārt, valsts galvojums "Liepājas metalurgam" izsniegts saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2009. gadam", bet priekšlikumu par galvojuma piešķiršanu iesnieguši septiņi Saeimaa deputāti, tādēļ pārmetums par normatīvajos aktos noteiktās procedūras neievērošanu, izskatot šo galvojuma pieprasījumu, ir nepamatots, norāda ministrija.

Arī galvojuma atmaksāšana "UniCredit" esot uzskatāma par tiesisku, jo tā notikusi, pildot juridiski saistošu galvotāja pienākumu, kas izrietējis no 2009. gada 30. decembrī noslēgtā galvojuma līguma starp "UniCredit" un Latvijas Republiku. Gadījumā, ja tas netiktu veikts, valstij iestātos negatīvas sekas - tās kredītreitings varētu tikt noteikts selektīvas maksātnespējas līmenī. "UniCredit" pret Latvijas valsti varētu celt piedziņas prasību tiesā, turklāt gadījumā, ja valsts kavētu saistību izpildi, papildu prasījuma summai varētu būt piemērojami likumiskie procenti - 6 % gadā.

Finanšu ministrija arī uzsver, ka, izvēloties par aizdevēju "UniCredit", ievērots Ministru kabineta noteikumos noteiktais mērķis - izvēlēts ekonomiski visizdevīgākais piedāvājums. Turklāt šis piedāvājums bijis vienīgais tobrīd finanšu tirgū pieejamais un finansiāli izdevīgs. Proti, "UniCredit" piedāvātās likmes uz aizdevuma izsniegšanas brīdi aizdevuma ilgtermiņa daļai bijušas provizoriski 5,02% un 6,77%, bet īstermiņa daļai - 7,57%. Latvijas valstij, kuras aizdevēji tolaik bija Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija, brīvā tirgū pieejamā aizdevumu procentu likme bijusi ap 10%, tajā skaitā kredītuzcenojums - 7,4% līdz 7,8%.

Tāpat esot jāņem vērā, ka nedz aprīlī, nedz decembrī, kad "Liepājas metalurgs" konkursā meklēja potenciālos aizdevējus, nekādi piedāvājumi šo konkursu ietvaros netika saņemti. Tādēļ, izvēloties "UniCredit", piemērota sarunu procedūra, kas atbilstot Publisko iepirkumu likumā noteiktajam.

Nepamatots esot arī pārmetums par to, ka finanšu ministram Einaram Repšem (Jaunais laiks) nav iesniegts kredītriska novērtējuma kopsavilkums, jo Valsts kases kredītriska novērtējuma rezultāti bijuši atspoguļoti ministram iesniegtajā dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!