Foto: LETA
Latvijas bankas aktīvi gatavojas eiro ieviešanai no nākamā gada 1. janvāra, lai nodrošinātu saprotamu pāreju no latiem uz eiro visiem banku klientiem. Par banku jau paveikto un aktuālajiem darbiem Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) informēja Eiro ieviešanas koordinācijas padomi, ko vada premjers Valdis Dombrovskis (V).

Arī portāls "Delfi" piedāvā lasītājiem aplūkot, kas tad ir galvenie aspekti, ar ko patlaban saskaras bankas, gatavojoties eiro ieviešanai.

Aplēstais klientu skaits – 2,3 miljoni; izmaksas 30 miljoni latu


Foto: LETA

Bankām eiro ieviešana ir apjomīgs process, tas aptver 2,3 miljonus klientu, t.sk. 2,1 miljonu fizisko personu un 199 000 juridisko personu. Bankās eiro projektā ir iesaistīti vairāk nekā 1100 darbinieki un banku sektora kopējās eiro ieviešanas izmaksas ir lēšamas ap 30 miljoniem latu, informēja Latvijas komercbanku asociācija (LKA).

Piedāvā iemaksas krājkontā bez komisijas maksas


Foto: stock.xchng
Bankas regulāri atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas un maksājumu kartes izmantošana.

Arī pašām bankām būtu ērtāk, ja cilvēki norēķinātos un turētu naudu bezskaidrā naudas veidā, lai pēc jaunā gada neizveidotos garas rindas, lai savu zeķē iekrāto, samainītu pret jauno eiro valūtu.

Paralēli apjomīgai iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanai par bezskaidrās naudas lietošanu atsevišķas bankas (aptver 77% no klientu - privātpersonu skaita) piedāvā saviem klientiem arī latu, tai skaitā monētu, iemaksu savā krājkontā bez apjoma ierobežojuma un bez komisijas maksas, portālu "Delfi" informēja Latvijas komercbanku asociācija.

Izvērtē jaunu darbinieku nepieciešamību


Foto: stock.xchng
Pēc Latvijas komercbanku asociācijas datiem uz 2013. gada 30. jūniju skaidras naudas pakalpojumi ir pieejami 339 klientus apkalpojošās vietās, un bankās tiek izvērtēts filiāļu pārklājums, papildu darbinieku un darba dienu ieviešanas nepieciešamība nākamā gada sākumā. Bankomātu pakalpojumus nodrošinās 7 bankas, un tiek plānots, ka janvāra sākumā būs pieejams 1061 bankomāts ar izmaksas funkciju un 197 bankomāti ar iemaksas funkciju.

Aicina uzņēmējus pieteikties skaidras naudas inkasācijai


Foto: LETA

Uzņēmējiem aktuālākais sadarbībā ar banku ir eiro skaidrās naudas priekšpiegāde, portālam "Delfi" norādīja Latvijas komercbanku asociācija.

Pēc banku apkopotās informācijas, priekšpiegādei pašlaik ir pieteikušies 30-60% no plānotā klientu skaita. Pieteikšanās priekšpiegādei turpināsies līdz novembrim, tāpat bankas aicina uzņēmējus pieteikties skaidras naudas inkasācijai, kā arī atsevišķas bankas plāno izveidot papildu kases banku filiālēs uzņēmumu apkalpošanai.

Nākamie darbi - karšu norēķinu sistēmu pielāgošana, Informācijas sistēmu testi


Foto: LETA

Turpmākās aktualitātes banku darbībā saistībā ar eiro ieviešanu ir informācijas sistēmu testi, maksājumu sistēmu un karšu norēķinu sistēmu pielāgošana un testi, pieteikumu pieņemšana un līgumu slēgšana ar uzņēmumiem par eiro skaidrās naudas priekšpiegādi, informē Latvijas komercbanku asociācija (LKA).

Tāpat  turpināšoties banku un LKA komunikācijas pasākumi, lai informētu Latvijas sabiedrību par eiro ieviešanas praktiskajiem aspektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!