Foto: LETA
Paralēlā cenu atspoguļošanas perioda sākumā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Ekonomikas ministrija un Finanšu ministrija apkopojusi savus pirmos secinājumus par to, kā uzņēmēji šajā laika periodā uzvedušies. Secinājumi nav no tiem glaimojošākajiem, jo konstatēts daudz pārkāpumu, kuros uzņēmēji nav bijuši godīgi eiro ieviesēji, vienlaikus gan eiro atbalsts sabiedrībā turpina pamazām palielināties.

Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot, kādi tad ir galvenie secinājumi pēc pirmajām divām paralēlā cenu atspoguļošanas perioda aizvadītājām nedēļām.

Pirmajās divās nedēļas augts pārkāpumu skaits – 46%

Foto: LETA

PTAC -uzņēmēji kļūdoties neuzmanības dēļ

Foto: LETA

"Vēlos uzsvērt, ka faktiski visos PTAC konstatētajos gadījumos neatbilstības skaidrojamas ar iespējamām neuzmanības kļūdām, un lielākā daļa no šīm kļūdām novērstas PTAC inspektora klātbūtnē  vai drīz pēc tam. Īpaši aicinu uzņēmējus pievērst uzmanību precīzai valūtas konvertācijai, jo divas trešdaļas pārkāpumu ir tieši par šādiem gadījumiem.  Mūsu mērķis ir arī turpmāk ir nevis sodīt, bet gan panākt pareizi un patērētājam saprotamu cenu atspoguļošanu, tomēr aicinājuma neievērošanas vai atkārtotu gadījumu konstatēšanā , lemsim par soda piemērošanu šādiem komersantiem," situāciju skaidro  PTAC direktore Baiba Vītoliņa. 

Iedzīvotāji skeptiski par uzņēmēju godīgumu

Foto: LETA

Iedzīvotāju pozitīvā attieksme pret eiro palielinās līdz 40%

Foto: DELFI

Iedzīvotāju bažas par cenu pieaugumu precēm un pakalpojumiem varot būt par iemeslu, kāpēc eiro ieviešanas atbalstītāju skaits pieaug, bet lēnām. "Šobrīd eiro  atbalstītāju skaits pieaug, bet lēnām. Eiro atbalstītāju skaits sasniedz 40%," balstoties pētījumu aģentūras "Factum" datos, norādīja Finanšu ministrijas eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene. 

Salīdzinājumam,  jūlijā, aprīlī un maijā eiro ieviešanu atbalstīja 38%, liecina "Factum" dati. 

Sabiedrībā valda savstarpējā neuzticēšanās, liecina pētījums

Foto: LETA

"Tomēr mēs esam kritiski pret citiem, tādējādi savstarpējā neuzticēšanās un viedoklis, ka citi ir negodīgāki, mudina visas pārmaiņas uztvert ar aizdomām, tādējādi arī eiro ieviešanu sagaida ar bažām," norāda Austers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!