Foto: LETA
Gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktā elektroenerģija saražota, izmantojot ne mazāk kā 30% dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu, proti, kūtsmēslu un 70% no kopējām izejvielām nodrošinājis pats elektroenerģijas ražotājs, par subsīdijās saņemto summu būs jāmaksā subsidētās elektroenerģijas nodoklis (SEN) 5% apmērā.

Sākotnēji bija plānots, ka šādiem elektroenerģijas ražotājiem nodoklī būs jāmaksā 10% no subsīdijās saņemtās summas, taču valdība, gatavojot SEN likumu otrajam lasījumam Saeimā, otrdien nolēma atbalstīt Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Edvarda Smiltēna (V) priekšlikumu, kas paredz daļai maksātāju noteikt samazinātu SEN likmi.

Samazinātu SEN likmi paredzēts noteikt arī tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas elektrības ražošanā izmanto fosilos energoresursus, bet ražošanas procesā saražotā siltumenerģija tiek izmantota pašam ražotājam vai ar to saistītai personai piederošu siltumnīcu apsildīšanai.

Tāpat ar samazināto – 5 % lielo SEN likmi – tiks apliktas subsīdijas par elektrību, kas saražota, izmantojot koksnes biomasu, bet saražoto siltumenerģiju subsīdiju saņēmējs izmanto savas produkcijas ražošanā vai pārdod siltumenerģiju saistītai personai, kas to izmanto produkcijas ražošanā.

"Delfi" jau ziņoja, ka no nākamā gada plānots ieviest SEN, ar kuru tiks apliktas subsīdijas, kas tiek izmaksātas elektroenerģijas ražotājiem, no kuriem enerģija tiek iepirkta obligātā iepirkuma ietvaros. Vislielāko SEN likmi 15% apmērā plānots noteikt par subsīdijām, kas saņemtas par lielas jaudas koģenerācijas stacijās jeb "Latvenergo" TEC saražoto elektrību. Tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas to ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus, SEN likme būs 10%, bet no subsīdijām, kas izmaksātas par elektrību, kas, izmantojot fosilos energoresursus, saražota mazjaudas koģenerācijas stacijās, tiks ieturēts 5% liels SEN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!