Foto: AFI

Bijušais AS "Parex banka" līdzīpašnieks Viktors Krasovickis Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniedzis AS "Reverta" maksātnespējas pieteikumu, liecina Maksātnespējas administrācijas interneta mājas lapā pieejamā informācija.

Krasovicka advokāts Uģis Grūbe portālam "Delfi" sacīja, ka maksātnespējas pieteikums iesniegts, jo "Reverta" pārtraukusi maksāt viņa klientam pienākošos procentu maksājumus. Lai gan "Reverta" savu rīcību pamatojusi ar šogad pieņemto likumu, tomēr maksājumu pārtraukšana neesot pamatota. 

"Revertas" Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa portālam "Delfi" uzsvēra, ka "Reverta" līdz šim ir pildījusi un pilda visas savas līgumiskās un likumiskās saistības, tādēļ šāda pieteikuma iesniegšana ir absurda un nepamatota.

"Revertas" valde jau šobrīd veic visas nepieciešamās darbības, lai to pierādītu. Ozoliņa atgādināja, ka, saskaņā ar Krimināllikuma 214.pantu, par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu draud  kriminālatbildība. 

Tiesa lietu ierosonājusi 11.novembrī. Par administratori izvēlēta Madara Volksone, kura gan vēl līdz 19.novembrim no šiem pienākumiem var atteikties. 

"Revertas" maksātnespējas lieta nodota tiesnesim Dzintaram Melbārdim, kurš to plānojis skatīt 26.novembrī plkst. 14, liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija.

Jau vēstīts, ka valsts "Parex" kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. "Parex bankas" "labie aktīvi" tika nodalīti, izveidojot banku "Citadele", bet problemātiskie nonāca "Revertā".

"Reverta" par subordinētajiem aizdevumiem, kas ir saistīti ar bankas bijušajiem īpašniekiem, 2013.gadā samaksāja kopumā 2,1 miljonu latu (2,99 miljonus eiro), savukārt 2012.gadā - 2,3 miljonus latu (3,27 miljonus eiro).

"Reverta" kopš jūlija ir pārtraukusi maksāt procentus par subordinētajiem aizdevumiem bankas bijušajiem īpašniekiem.

Atbilstoši izmaiņām likumā valsts atbalstu saņemošai kapitālsabiedrībai līdz brīdim, kamēr valsts ieguldījums ir atmaksāts, ir aizliegts atmaksāt citus aizdevumus vai procentus par tiem, tādējādi bijušie "Parex bankas" akcionāri ne tikai vairs nesaņems procentu maksājumus, bet arī pašas aizdevumu pamatsummas, no kurām pirmie 15 miljoni eiro bija jāatmaksā nākamgad.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!