Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdība un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) piektdien paplašinātajā Ministru kabineta komitejas sēdē nespēja vienoties par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadales principu maiņu.

Valdība pašvaldībām piedāvā arī turpmāk IIN ieņēmumus sadalīt tādā pašā apmērā, kā līdz šim – 80% pašvaldību budžetā un 20% valsts budžetā.

Savukārt pašvaldību ieskatā 2015.gadā IIN ieņēmumu sadales proporcija jāmaina par labu pašvaldībām, tām novirzot 86% no IIN ieņēmumiem. Tiesa gan, tiek piedāvāti arī alternatīvi priekšlikumi – palielināt pašvaldībām piekrītošo IIN ieņēmumu daļu no 80% līdz 81% (14 miljoni eiro) vai atteikties no IIN likmes samazināšanas 2015.gadā, ja valdība nespēj pašvaldībām kompensēt darbaspēka nodokļu samazinājumu (aptuveni 48 milj. eiro). IIN vietā pašvaldības piedāvā samazināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka darbaspēka nodokļu samazināšana ir apsolīta uzņēmējiem un šo solījumu nevar lauzt. Tikmēr finanšu ministrs Jānis Reirs norādīja – lai palielinātu pašvaldību ieņēmumus, finansējums būtu jāsamazina citām nozarēm.

Ja pašvaldībām tiktu novirzīts 81% IIN, lielākie ieguvēji būtu Rīgas un Pierīgas pašvaldības, bet lielākā daļa pašvaldību neko daudz neiegūtu, skaidroja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

Pašvaldības uzsver, ka to finanšu resursi ir nepietiekami pašvaldību funkciju un pienākumu īstenošanai, bet 2013.gadā valdības uzsāktā darbaspēka nodokļu reforma līdz šim galvenokārt tiek veikta uz pašvaldību budžetu rēķina. Kopumā trīs gadu laikā ieņēmumu bāze samazināta par 141 miljonu eiro. "Nodokļu ieņēmumi pašvaldību budžetā ir apmēram četras reizes mazāki nekā valsts budžetā, līdz ar to šāda apjoma negūtajiem ieņēmumiem ir ļoti būtiska ietekme uz pašvaldību budžetu," teikts Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola projektā.

Turklāt pašvaldībām joprojām tiekot uzlikti jauni pienākumi bez finansiāla seguma u.c. Savukārt minimālās algas kāpumam par 40 eiro pašvaldībām nepieciešami aptuveni 25 miljoni eiro, ministriem norādīja LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Kopējie IIN ieņēmumi 2015.gadā paredzēti 1,416 miljardu eiro apmērā ar nosacījumu, ka 2015.gadā IIN likme ir 23%, mēneša neapliekamais minimums ir 75 eiro un IIN atvieglojumi par apgādībā esošu personu ir 165 eiro mēnesī. Ja pašvaldības saņemtu 80% IIN, to ieņēmumi nākamgad veidotu 1,133 miljardus eiro.

Atbilstoši LPS aplēsēm, lai arī IIN ieņēmumi absolūtos skaitļos ik gadu pakāpeniski pieaug, ņemot vērā inflāciju, 2015.gadā tie būs tikai 87% apmērā no 2007.gada līmeņa. Latvijas pašvaldībām ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju ir gandrīz četras reizes zemāki kā vidējie ieņēmumi Eiropas Savienības vietējo pašvaldību līmenī, skaidro LPS.
Cīņas par IIN ieņēmumu sadalījumu, veidojot budžetu, notiek gandrīz katru gadu. Pērn pašvaldības palielināt IIN ieņēmumu daļu līdz 84%, taču pat krīzes laikā 2009. gadā pašvaldībām tika tikai 83% IIN ieņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!