Foto: LETA

Pēc "SEB bankas" lēmuma slēgt filiāles desmit Latvijas pilsētās Valka paliks bez nevienas bankas, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Lēmums, kas stāsies spēkā no pirmdienas, sagādās neērtības gan uzņēmējiem, gan pašvaldībai, taču visvairāk skars cienījama vecuma iedzīvotājus, kuri nelieto internetu un neuzticas bankomātiem, secina raidījums.

Tuvākas bankas Valkai, kur dzīvo vairāk nekā 5000 cilvēku, atrodas aptuveni 40-50 kilometrus attālajā Smiltenē un Valmierā, un atsevišķi iedzīvotāji norāda, ka pēc bankas pakalpojumiem nāksies doties uz šīm pilsētām. "Kamēr banka vēl ir vaļā, izmantojam pēdējo iespēju. Bet tā jau laikam vajadzēs visu darīt internetā. Vienīgais, mamma man to tik labi neprot darīt, līdz ar būs jābrauc uz Valmieru. Visas bankas operācijas kārtot tur," atzinusi Valkas iedzīvotāja Karīna Viskuba.

Valkas iedzīvotāja, bijusī "SEB bankas" filiāles darbiniece Vija Sidorova uzskata, ka sevišķi grūti būs pensionāriem. "Pensijas uz pastu kas pārveda, kam mājā nesīs. Pazūd uzticība bankai, tā jāsaka," vērtēja Sidorova. Valkas iedzīvotāja Ruta Bratka atzina, ka pati naudu no bankomāta neņem, to dara mazmeita vai meita: "Man liekas, ka man sajuks, ka norīs to kartiņu. Ko tad es darīšu?"

Lai gan netālu pāri robežai atrodas Igaunijas "SEB bankas" un citu banku filiāles, veikt maksājumus Valgā Valkas iedzīvotāji negrasās, jo par tiem esot jāmaksā papildus. Igaunijā Latvijas iedzīvotāji ir ārzemnieki, kas automātiski paaugstina riska slieksni un apgrūtina, piemēram, iespēju saņemt kredītu.

Vienīgās bankas slēgšana sagādā neērtības arī pašvaldībai. "Jau šobrīd sajūtam, ka mums ir jādomā, kādā veidā operējam ar skaidru naudu. Jo katras darba dienas beigās mums ir skaidra nauda. Tāpat katru darba dienu to ir nepieciešams vai nu izņemt no bankas, vai nu atpakaļ noguldīt," skaidroja Valkas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Zariņš (V).

Par filiāles slēgšanu kļuva zināms decembrī, un Valkas novada dome uzreiz vērsās pie "SEB bankas" vadības ar lūgumu atstāt pilsētā vienīgo banku vismaz uz pusgadu, ziņo raidījums.

Banka norāda, ka gada laikā Valkas filiālēs apmeklētība samazinājās par 40%. Cilvēki arvien vairāk izmantojot bankomātus un internetu, bet kartes varot saņemt pa pastu. Pēc bankas datiem, 99% maksājumu tiek veikti caur internetu. Valkā turpinās strādāt bankas iemaksu un izmaksu bankomāts, arī citi bankomāti. Tiekot strādāts arī pie tā, lai Valkā būtu pieejams internetbanka termināls. Banka arī novērojusi, ka cilvēki arvien vairāk izmanto iespēju sazināties ar banku pa tālruni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!