Foto: F64
Kredītiestādes nav vienīgais norēķinu un citu finanšu pakalpojumu sniedzējs, portālam "Delfi" norādīja Finanšu ministrijā (FM), komentējot ieceri banku pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai reģionos veidot īpašu fondu.

FM skaidro, ka daudzus no tradicionālajiem kredītiestāžu pakalpojumiem iespējams izmantot attālināti vai arī no alternatīviem pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, skaidras naudas izmaksa vai rēķinu apmaksa veikalā.

Turklāt arī attīstības finanšu institūcija "Altum" nodrošinot atbalstu aizdevumu un garantiju veidā Latvijas reģionos, tostarp pieejams atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, lauksaimniecības apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, aizdevumu garantijas uzņēmumiem, kuru darbības veids ir primārā lauksaimnieciskā ražošana.

"Sākoties Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas perioda 2014.- 2020. gadam programmu īstenošanai, atbalsta sniegšana Latvijas reģionos aizdevumu un garantiju veidā notiks aktīvāk," piebilst FM.

Ministrija esot saņēmusi informāciju par Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vēstuli ar aicinājumu Ministru kabinetam uzsākt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu finanšu pakalpojumu pieejamību Latvijas reģionos. Vienlaikus FM uzsver – vadošā valsts pārvaldes iestāde reģionālās attīstības plānošanai un koordinācijai, vienas pieturas aģentūras principa ieviešanas nodrošināšanai valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamībā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Turklāt VARAM arī iepriekš izstrādāja ziņojumus par banku pakalpojumu pieejamību. Līdz ar to VARAM arī būtu jāizstrādā kritēriji, kur un kādiem pakalpojumiem reģionos jābūt.

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) nācis klajā ar ideju banku pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai veidot īpašu fondu.

Budžeta komisija vienojās aicināt Finanšu, Satiksmes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāt minimālā finanšu pakalpojuma grozu, kā arī ar vēstuli par esošo situāciju vērsties pie valdības vadītājas.

Bažas par banku pieejamību reģionos paudušas pašvaldības. Maksimālais attālums, kas iedzīvotājiem jāveic no savas dzīvesvietas līdz vietai, kur iespējams izņemt skaidru naudu, Latvijā ir 60 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!