Foto: F64
2013.gadā kopējais būtiskāko nodokļu atvieglojumu apmērs bijis aptuveni 2,1 miljards eiro jeb 32% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem un 9,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), informē Finanšu ministrijā (FM).

Lielākie nodokļu atvieglojumi bijuši pievienotās vērtības nodoklim (PVN), iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN) un uzņēmumu ienākuma nodoklim (UIN).

Vislielākie atvieglojumi 832,9 miljonu eiro apmērā bijuši PVN, kas ir aptuveni 50% no kopējiem PVN ieņēmumiem un 3,6% no IKP. Otri lielākie bija IIN atvieglojumi - 771,2 miljonu eiro jeb 58% apmērā no kopējiem IIN ieņēmumiem. Tas savukārt ir 3,3% no IKP.

UIN atvieglojumi 2013.gadā bija 374,8 miljoni eiro, kas ir 103,4% no kopējiem UIN ieņēmumiem (pat par 12,3 miljoniem eiro pārsniedzot faktiski iekasētos UIN ieņēmumus) un 1,6% no IKP.

"Nodokļu atvieglojumi ir viens no nozīmīgākajiem instrumentiem uzņēmējdarbības atbalstam. Šis ir viens no veidiem, kā varam uzturēt un radīt investīcijām un uzņēmējdarbības attīstībai pievilcīgu vidi, vienlaikus ir nepieciešams veikt regulāru nodokļu atvieglojumu izvērtējumu, lai nodrošinātu to efektīvu izmantošanu," atzina FM valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!