Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī gada pirmo septiņu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētā budžeta ieņēmumu plāns izpildīts par 99,2%, liecina VID apkopotā informācija.

Administrētā budžeta ieņēmumu plāns pirmajos septiņos mēnešos izpildīts par 99,2%, kas ir par 35,37 miljoniem eiro mazāk, nekā plānots. Taču, ja salīdzina ar pagājušā gada pirmajiem septiņiem mēnešiem, budžeta ieņēmumi auguši par teju 185 miljoniem eiro jeb 4,5%.

Visa gada laikā VID plānojis iekasēt 7 464,15 miljonus eiro.

VID līdz šim iekasējis mazāk, nekā paredzēts plānā: uzņēmuma ienākuma nodoklis – par teju 5 miljoniem eiro mazāk, pievienotās vērtības nodoklis – par teju 40 miljoniem eiro mazāk, sociālās apdrošināšanas iemaksas – par teju 4 miljoniem mazāk un nenodokļu ieņēmumi bijuši par 8 miljoniem eiro mazāki, nekā plānots.

Tikmēr virs plānotā ir iekasēts – akcīzes nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un muitas nodoklis.

Kā skaidroja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone, pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāna neizpilde skaidrojama ar ekonomikas pieauguma zemākiem tempiem, nekā bija plānots.

Tāpat Pētersone vērsa žurnālistu uzmanību uz to, ka ir vērojams kritums nodarbināto skaitā. VID dati liecina, ka šā gada maijā darba ņēmēju skaits, kas strādā pie vispārējā režīmā strādājošiem darba devējiem, salīdzinot ar pērnā gada maiju, bijis par 1535 cilvēkiem mazāks. Taču, kā norādīja Pētersone, "darba ņēmēju skaitu pie vispārējā nodokļu režīmā strādājošiem darba devējiem ietekmē nodarbināto iespēja strādāt pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja". Šī gada ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada ceturksni, mikrouzņēmumos nodarbināti par 13,9% vairāk cilvēku.

VID atzīmēja, ka turpina augt nodokļu maksātāju – juridisko personu, ar PVN apliekamo personu, mikrouzņēmuma nodokļu maksātāju un fizisko personu, kas veic saimniecisko darbību, skaits. Tāpat VID reģistrēto nodokļu maksātāju skaita dinamika liecina, ka turpina veidoties jauni uzņēmumi.

Pētersone atzīmēja, ka VID iesniegto darba devēju ziņojumi liecina - 2015.gada pirmajos piecos mēnešos vērojama nodarbināto vidējo ienākumu paaugstināšanās, maijā tie bija vidēji – 768 eiro, kas ir par 47 eiro vairāk nekā pērn šajā pašā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!