Foto: Valsts kanceleja
Budžeta portfelim, kurā finanšu ministrs tradicionāli uz Saeimu nes nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, šogad piestiprināta jauna plāksne gravējumam tāpēc, ka uz vecās vairs nav vietas, pastāstīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka pērn, kad finanšu ministrs Jānis Reirs uz parlamentu nesa 2015. gada budžetu, veikts pēdējais gravējums uz vecās plāksnes - vairāk uz tās nav vietas. Tādēļ šogad portfelim piestiprināta jauna plāksnīte, savukārt veca plāksne novietota portfelim aizmugurē.

Uz attiecīgās plāksnes tradicionāli iegravē finanšu ministra vārdu, kura vadībā budžets sagatavots, tādējādi Reirs būs pirmais finanšu ministrs, kura vārds tiks iegravēts uz jaunās plāksnītes.

Jarockis atgādināja, ka attiecīgo tradīciju Latvijā piekopj kopš 1997. gada. Nākamnedēļ budžeta portfelis jau 18.reizi tiks nests uz Saeimu, un Reirs ir devītais finanšu ministrs, kurš piekopj attiecīgo tradīciju. Visvairāk reižu budžetu uz Saeimu nesuši Oskars Spurdziņš un Andris Vilks - katrs pa četrām reizēm.

Tāpat Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs pastāstīja, ka valdība nākamā gada budžetu plāno apstiprināt 29.septembrī, kad arī būs zināmas aktuālākās makroekonomikas rādītāju prognozes un nākamā gada valsts budžeta plānotie ieņēmumi un izdevumi. Valdība lēmusi, ka nākamgad valsts budžeta deficīts nedrīkstēs pārsniegt 1% no iekšzemes kopprodukta, un par prioritātēm noteiktas aizsardzība, iekšējā drošība, veselība un izglītība.

Reirs budžetu Saeimā iesniegs 30. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!