Foto: BNA
Pērn Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja 20 eiro banknotes un divu eiro monētas, portālu "Delfi" informēja Latvijas Bankā.

Saskaņā ar jaunāko Eirosistēmas pārskatu eiro zonā kopumā 2016. gadā viltojumu skaits ir samazinājies – konstatēti 684 tūkstoši viltotu banknošu, salīdzinot ar 899 tūkstošiem 2015. gadā.

Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts Andris Tauriņš klāsta, ka Latvija ir starp tām eiro zonas valstīm (kopā ar Igauniju, Kipru, Luksemburgu un Somiju), kurās ir vismazākais viltojumu skaits.

Pērn Latvijā pārbaudei nosūtītas un par viltotām atzītas 1577 naudas zīmes, tostarp 300 monētas un 1277 banknotes. Salīdzinājumam 2015. gadā Latvijā tika konstatētas 1483 viltotas naudas zīmes, tostarp 353 monētas un 1130 banknotes.

Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja 20 eiro banknotes un divu eiro monētas. "Apgrozībā bieži izmantoto piecu un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs, kas tostarp skaidrojams ar sekmīgo pāreju uz otrās, Eiropas sērijas banknotēm," min Tauriņš.

Arī eiro zonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 eiro nominālu (42,5% no viltojumu skaita) un 20 eiro banknotes (37,8%), kā arī 100 eiro banknotes (9,7%).

Viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir niecīgs – 684 tūkstoši viltojumu pret 19 miljardiem īstu banknošu (mazāk nekā 0,004%), uzsver bankā.

Tāpat Bankā atgādina, ka šā gada 4. aprīlī pie eiro zonas iedzīvotājiem un uzņēmējiem nonāks jaunā Eiropas sērijas 50 eiro banknote ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Visas eiro banknotes var pārbaudīt, tās aptaustot, apskatot un pagrozot. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!