Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšana, kuras cenas šogad jau pieaugušas par aptuveni trešdaļu, varētu kļūt vēl dārgākas, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) rīta raidījumā sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Viņš pieļāva, ka OCTA cenu kāpums varētu apstāties šogad, kā arī to varētu apstādināt konkurence.

Abāšins noliedza, ka iepriekš OCTA cenu kāpums būtu noticis uzņēmumiem, kas piedāvā šo pakalpojumu, iepriekš vienojoties, skaidrojot, ka Konkurences padomes sodi, kas varētu tikt piemēroti par šādu nelikumīgu vienošanos, ir pārāk augsti, lai apdrošinātāji gribētu riskēt. Asociācijas prezidenta teiktais liecina, ka patlaban OCTA cenas vairāk pieaugušas privātpersonām Rīgā un lielajās pilsētās, bet mazāks pieaugums bijis juridiskajām personām un reģionos.

Maija sākumā portāls "Delfi" vēstīja, ka šogad ievērojami augušas obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļa apdrošināšanas (OCTA) cenas. Toreiz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB) portālu "Delfi" informēja, ka neesot informācijas par cenu politiku katrā no apdrošināšanas kompānijām. Tomēr kopējā tendence tirgū esot tāda, ka polišu cenu pieaugums varot būt visai jūtams. Abāšins arī minēja, ka OCTA polises cenu pieaugums ir bijis ik gadu, tomēr minimāls. Pērn OCTA cena vidēji pieauga par diviem trim procentiem. Kāpumu kavēja sīvā konkurence uzņēmumu starpā. "Tas ir novedis pie tā, ka pērn OCTA tirgus piedzīvoja rekordlielus zaudējumus. Acīmredzot šobrīd zaudējumu apmērs ir tik liels, ka apdrošinātāji vairs nespēj tos segt ar peļņu, ko iegūst citos apdrošināšanas segmentos," toreiz norādīja Abāšins.

Saskaņā ar Abāšina sacīto, OCTA apdrošināšanas polišu sadārdzināšanos galvenokārt ietekmējuši divi faktori – inflācija un iemaksas OCTA Garantiju fondā. "Inflācija ietekmē maksas pieaugumu pakalpojumiem, kā, piemēram, par remontu, medicīniskajiem pakalpojumiem, rehabilitāciju. Ievērojami augusi arī kompensācija par morālo kaitējumu. Apdrošinātājiem zaudējumu segšanai jārezervē aizvien lielākas summas. Zaudējumu apmērs no gada uz gadu pieaug," situāciju aprakstīja Abāšins.

LTAB vadītājs akcentēja, ka aizvadītajā gadā apdrošinātājiem bija jāatjauno iemaksas OCTA Garantiju fondā. Uzkrājumu apmērs bija nokrities zemāk par likumā noteiktajiem 20 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!