Foto: LETA
Valdība otrdien nolēma atvieglot Eiropas Savienības un valsts atbalsta saņemšanas kārtību augļu un dārzeņu ražotāju grupām, kas saņem atbalstu, lai kļūtu par ražotāju organizācijām.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka pašlaik Latvijā ir atzītas divas dārzeņu un viena augļu ražotāju grupa. Lai juridiska persona varētu saņemt ražotāju grupas statusu, tai ir jāatbilst noteiktiem atzīšanas kritērijiem, kā arī jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD) atzīšanas plāna iesniegumu, kuru pakāpeniski īstenojot, ražotāju grupa noteiktā laikā, nepārsniedzot piecu gadu periodu, sasniedz atbilstību augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju atzīšanas kritērijiem.

Abām dārzeņu ražotāju grupām tuvāko divu gadu laikā ir jākļūst par ražotāju organizācijām - vienai ražotāju grupai atzīšanas plāna īstenošana ir jāpabeidz 2011.gada 31.decembrī, bet otrai – 2012.gada 31.decembrī.

Taču, ņemot vērā banku sektora piesardzību lauksaimniecības produktu ražotāju kreditēšanas politikā un augstās kredītu likmes, tiek prognozēts, ka abas dārzeņu ražotāju grupas nespēs laikā ieguldīt atzīšanas plāna iesniegumos paredzētās investīcijas - aptuveni 13,5 miljonus latu.

Tas apdraud ražotāju grupu spēju sasniegt atbilstību ražotāju organizāciju atzīšanas kritērijiem, kas savukārt nozīmē, ka tām būs jāatmaksā saņemtais Eiropas Savienības un valsts atbalsts - aptuveni 4,7 miljoni latu.

Tāpēc valdība pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma nolēma atvieglot atzīšanas plānu iesniegumos paredzēto investīciju īstenošanu. Grozījumi paredz svītrot noteiktu procentuālo realizētās produkcijas pieauguma apmēru, ļaujot pašai ražotāju grupai, atkarībā no prognozētās tirgus situācijas un attīstības stratēģijas, noteikt šo pieaugumu, lai pēc atzīšanas plāna īstenošanas realizētās produkcijas apmērs sasniegtu minimālo ražotāju organizācijas realizētās produkcijas vērtību.

Tāpat ar grozījumiem ražotāju grupām tiek dota iespēja veikt izmaiņas apstiprinātajā atzīšanas plāna iesniegumā, lai pielāgotu atzīšanas plānā paredzētos pasākumus tirgus situācijai un pieprasījumam, lai sasniegtu atbilstību ražotāju organizāciju atzīšanas kritērijiem.

Ar grozījumiem no noteikumiem svītrota kārtība, kādā ražotāju grupas biedrs, kura saimniecībā ir veiktas investīcijas saskaņā ar LAD apstiprināto atzīšanas plānu, atmaksā šī ieguldījuma vērtību. Noteikumu projekts nosaka, ka veiktās investīcijas ir ražotāju grupas īpašums visu tā amortizācijas periodu, ļaujot pašai ražotāju grupai noteikt kārtību, kādā ražotāju grupas biedrs nokārto savas saistības pret ražotāju grupu, izstājoties no tās.

Noteikumu projekts paredz nosacījumus, kas ļauj ražotāju grupai saņemt atbalstu par veiktajiem ieguldījumiem saskaņā ar LAD iesniegto atzīšanas plānu.

Noteikumu projekts paredz, ka ražotāju grupai ir jāpārliecinās par izvēlētās cenas objektivitāti un atbilstību tirgus cenai neatkarīgi no iegādes paredzamās līgumcenas, un, ka veicot jebkuras iegādes, ražotāju grupa nodrošina cenu atbilstības pārbaudi, ko apliecina brīvas formas apraksts par piedāvājumu salīdzināšanu konkrētai iegādei, informācija par aptaujātajiem komersantiem, kā arī cita informācija, kas apliecina noteiktās cenas objektivitāti.

Noteikumu projekts papildina attiecināmās izmaksas ar lauksaimniecības nojumēm, kuras ar savu konstrukciju var pasargāt augļus un dārzeņus no laika apstākļu nelabvēlīgās ietekmes.

Tāpat ar grozījumiem samazināts administratīvais slogs, nosakot, ka ražotāju grupām vairs nebūs jāiesniedz LAD dokum,neti, kas dienestam ir pieejami pašam no citām valsts iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!