Foto: DELFI
Līdz šīs nedēļas sākumam ES platību maksājumiem Lauku atbalsta dienestā (LAD) pieteikušies 63 000 zemes apsaimniekotāju, ziņo "Latvijas Avīze".

Pirmdiena bija pēdējā diena, kad atbalsta pieteikumus pieņēma bez samazinājuma koeficienta piemērošanas. LAD iesniegumus platību maksājumu saņemšanai pieņems vēl līdz 10. jūnijam, taču par katru nokavētu dienu piemēros 1% samazinājumu kopējai summai, kas atbalsta saņēmējam pienāktos.

LAD Tiešo maksājumu departamenta direktore Solveiga Ozola laikrakstam paudusi saka, ka šogad būtiski palielinājies to saimnieku skaits, kas ES maksājumiem pieteikušies elektroniski. Pērn šo iespēju izmantoja 3800, bet šogad – 6200 saimnieku. Elektroniski atbalstam pieteiktās platības sasniedz 597 tūkstošus hektāru un tā ir aptuveni viena trešdaļa no pērn atbalstam kopumā pieteiktās lauksaimniecības zemes platības (2010. gadā pieteica 1,56 miljonus ha). Šogad kopumā pieteiktās platības vēl nav aprēķinātas.

Kaut līdz 16. maijam saņemto pieteikumu apjoms ir mazāks nekā pērn saņemto (2010. gadā bija 65 493 pieteikumu), Ozola lēš, ka līdz 10. jūnijam tiks sasniegts pērnā gada līmenis.

"Pērn nedaudz vairāk kā divus tūkstošus pieteikumu saņēmām ar nokavējumiem. Tomēr patlaban redzam, ka nedaudz mazāk pieteikumu kā pērn ir faktiski visos reģionos," norādījusi Ozola.

Tādējādi apstiprinās arī Centrālās statistikas pārvaldes novērtējums, kas apliecina, ka Latvijā lauku saimniecību skaits samazinās, taču apsaimniekoto platību apjoms pieaug. Atgādināšu, ka pēdējo septiņu gadu laikā atbalsta pieteikumu skaits ir samazinājies no 80 tūkstošiem līdz 65 tūkstošiem.

Vienotās platības maksājums, ko saņem visi apstiprināto pieteikumu iesniedzēji, šogad ir 52 lati par hektāru. Tā kā ik gadu atbalstam piesaka lielākas platības, nekā ES ļauj maksāt, visticamāk, ka tā būs arī šogad, sagaidāms, ka likmei piemēros samazinājuma koeficientu atbilstoši atbalsttiesīgo platību pārsniegumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!