Foto: AFI
Eiropas Komisija (EK) šajās dienās atļāvusi Latvijai no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansēt Ventspils ostas infrastruktūras attīstības projektu – divu jaunu piestātņu un termināļa būvi šajā Kurzemes ostā, portālu "Delfi" informēja Ventspils Brīvostas pārvaldē.

Ventspils ostas infrastruktūras attīstības projektu iecerēts īstenot nākamo trīs gadu laikā, investējot vairāk nekā 30 miljonus latu. No tiem 16,5 miljonus latu plānots segt no ES Kohēzijas fonda naudas.

Satiksmes ministrija akceptēja ES atbalsta piešķiršanu Ventspils brīvostas pārvaldes projektiem - "Ventspils brīvostas sauskravu termināļa būvniecība" un "Ventspils brīvostas infrastruktūras attīstība" – jau 2009.gadā. Galīgajam lēmumam vēl bija vajadzīgs EK atzinums, norāda Ventspils Brīvostā.

Tā kā visās ES valstīs ostu pārvaldība sistēma nav vienāda, EK pieprasīja papildu informāciju par plānotajiem projektiem, kurus pēc to īstenošanas plāno ekspluatēt privātās puses. Tas attiecās arī uz Ventspils brīvostas pārvaldes ieceri būvēt divas piestātnes un sauso beramkravu termināli. EK atzina, ka jaunuzceltā infrastruktūra būs pieejama galalietotājiem uz nediskriminējošiem nosacījumiem.

Visus projektos "Ventspils brīvostas sauskravu termināļa būvniecība" un "Ventspils brīvostas infrastruktūras attīstība" paredzētos darbus – sauskravu termināļa, piestātnes Nr.12, piestātnes Nr.35 un ostas kanāla nostiprinājuma izbūvi - plānots pabeigt līdz 2014.gada beigām.

Jaunie infrastruktūras objekti ļaus nostabilizēt Ventspils ostas pozīcijas lejamkravu pārkraušanā. Savukārt, jaunais sauskravu terminālis ļaus attīstīt un paplašināt kokmateriālu pārkraušanu ostā. Gan kokmateriālu pārkraušanai, gan ģenerālkravu apkalpošanai nepieciešama lielāka platība, un jaunais terminālis to nodrošinās. Kravu apgrozījums ostā projektu īstenošanas rezultātā varētu palielināties par apmēram vienu miljonu tonnu.

Jaunajos objektos plānotas vairāk nekā 70 jaunas darbavietas, bet vairāki simti jaunu darbavietu projektu rezultātā veidosies netieši – saistītajās nozarēs, piebilst Ventspils Brīvostas pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!