Foto: DELFI
SIA "Eko Air" Salaspils novadā sākusi lodēto siltummaiņu ražotnes būvniecību, kas ilgs līdz nākamā gada vasaras beigām un kopumā izmaksās nepilnus astoņus miljonus latu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Plānošanas un sagatavošanas darbi ražotnes būves uzsākšanai ilguši trīs gadus. Pērn aprīli "Eko Air" noslēdza līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma piesaisti nepilnu trīs miljonu latu apmērā no augstas pievienotās vērtības investīciju projektu programmas.

Siltummaiņi ir galvenā sastāvdaļa ēku apkures un karstā ūdens sagatavošanas sistēmās, siltumsūkņos, kondicionieros un citās ar sildīšanu un dzesēšanu saistītās sistēmās. Sltummaiņus plaši lieto ūdens apkures sistēmās, kuģu kondicionieros, apsildāmo grīdu sistēmām, dzinēju dzesētājos, mājsaimniecības siltā ūdens sagatavošanai un citur.

"Eko Air" plāno izveidot modernu siltummaiņu ražotni ar augsti tehnoloģisku aprīkojumu, kam ražošanas jaudu un tehnoloģisko iespēju ziņā ir tikai nedaudz vairāk kā desmit līdzīgas ražotnes pasaulē, no kurām lielākā daļa ir izvietotas Eiropā. Uzņēmuma mērķis ir izveidot ražotni, kas spētu tirgum piedāvāt 20 pieprasītākos siltummaiņu modeļus un nodrošināt ar produkciju 2-3% pasaules kopējā tirgus.

Rūpnīcas kopējā platība būs 2500 kvadrātmetri, taču, pieaugot jaudām, ir paredzēta iespēja paplašināt rūpnīcas kapacitāti. Ražošanā sākotnēji iecerēts nodarbināt aptuveni 40 cilvēkus, no kuriem 30 speciālisti būs operatori – inženieri no Latvijas, kuri ir rūpīgi atlasīti un jau šobrīd papildina zināšanas Vācijā un Zviedrijā.

"Eko Air" vairāk nekā 90% produkciju plāno realizēt Eiropas, Austrumeiropas, Baltijas un NVS tirgos, pielāgojot siltummaiņu tehniskos rādītājus konkrētām vajadzībām atkarībā no siltummaiņu izmantošanas mērķiem.

Uzņēmums dibināts 2009. gadā, apvienojot siltummaiņu ražošanas speciālistus Latvijā un ārvalstīs, lai izveidotu Latvijā ražotni, kas spētu ražot siltummaiņu pamatmodeļus un nodarboties ar jaunu siltummaiņu modeļu izstrādi, testēšanu un ieviešanu ražošanā. Augstas pievienotās vērtības investīciju projektā ""Eko Air" siltummaiņu iekārtu ražotnes izveide" 15 mēnešu laikā plānots veikt nepieciešamo ēku būvniecību un iekārtu piegādi ražošanas uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!