Foto: DELFI
AS "Rīgas siltums" pirmdien noslēgusi līgumu ar SIA "AB Axis Industries" par siltumcentrāles (SC) "Zasulauks" biokurināmā katlu mājas izbūvi, ko iecerēts pabeigt 2013.gada martā, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Projekta īstenotājs izvēlēts atklāta konkursa rezultātā, kurā piedāvājumus iesniedza divi pretendenti. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas pārsniedz astoņus miljonus latu. Plānu īstenošanai piesaistīts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējums vairāk nekā 3,4 miljonu latu apjomā.

Projektā paredzēts uzstādīt biokurināmā katlu ar siltuma jaudu 20 MW, kurā biokurināmā sadedzināšanas process notiks verdošā slānī. Šādas tehnoloģijas Latvijā tiks uzstādītas pirmo reizi. Paredzēta arī automatizētas šķeldas noliktavas, dūmgāzu kondensatora, palīgiekārtu un infrastruktūras pieslēgumu izbūve.

Iekārtām plānota augsta automatizācijas pakāpe - gan katla, gan arī kurināmā noliktavas darbībā paredzēta iespēja darboties bez pastāvīga apkalpojošā personāla. Projekta īstenošanas rezultātā palielināsies siltumcentrāles darbības drošība un samazināsies atkarība no importētā kurināmā dabasgāzes.

Uzņēmums plāno, ka veiktās investīcijas atmaksāsies desmit gadu laikā. Turklāt projekta realizācija ļaus ekonomēt 21 tūkstoti CO2 emisijas kvotu gadā, jo kā kurināmais tiks izmantota šķelda.

"Saskaņā ar "Rīgas siltuma" aprēķiniem, īstenojot šo projektu un SC "Ziepniekkalns" biokurināmā koģenerācijas energobloka izbūvi, plānotais atjaunojamo energoresursu īpatsvars uzņēmuma kurināmā bilancē, sasniegs teju 20%. Tas ir lielākais ieguvums, kas ļaus stabilizēt un veidot daudz prognozējamāku uzņēmuma siltumenerģijas tarifu, tā palielinot mūsu piegādātās siltumenerģijas konkurētspēju," norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Siltumcentrāle "Zasulauks" tika nodota ekspluatācijā 1963.gadā Rīgas pilsētas rajonā Zasulauks esošo uzņēmumu un dzīvojamo ēku siltumslodžu segšanai. Siltumcentrāles pamatkurināmais ir dabasgāze.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no kuriem 74% ir "Rīgas siltuma" īpašumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka SIA "Cēsu siltumtīkli" nesen lēma jaunās katlumājas būvniecību uzticēt Lietuvā reģistrētam uzņēmumam AB "Axis Industries". Noteiktā līgumcena ir 1 907 500,00 lati (bez PVN). Arī šis projekts tiks līdzfinansēts no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!