Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs apsvērtu Krievijas gāzes giganta "Gazprom" un Ukrainas gāzes uzņēmuma "Naftogaz Ukraina" apvienošanu, ceturtdien vēsta "Interfax".

"Ja es tur būtu bijis [sarunā, kurās tikās Ukrainas un Krievijas premjeri], es būtu parāvis aiz rokas [Krievijas premjeru] Vladimiru Putinu un teicis: 50 pret 50," intervijā radiostacijai "Eho Moskva" sacījis Janukovičs.

Ukrainas valsts vadītājs norādījis, ka viņu nebaidot gāzesvada "South Stream" būvniecība. "Ja tas ir spiediens uz Ukrainu, tad mēs to saprotam. Savukārt, ja tā ir konkurences cīņa, tad mēs esam tai gatavi. Ukrainas gāzes transporta sistēmas modernizācijai būs nepieciešami 500 līdz 600 miljoni ASV dolāru, un mēs šim projektam esam gatavi piesaistīt gan Krieviju, gan Eiropas Savienību," teicis Janukovičs.

"South Stream" ir viens no galvenajiem Krievijas gāzes tranzīta projektiem. To īsteno Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" un Itālijas kompānija ENI. To, vismaz sākotnēji, domāts būvēt, apejot Ukrainu, Melnajā jūrā no Krievijas uz Bulgāriju ar atzariem uz Austriju un Itāliju.

Precīzi gāzes vada maršruts gan nav noteikts. Tā caurlaidība veidos 63 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Projekta vērtība ir 20 miljardi eiro (14 miljardi latu).

"South Stream" uzskata par konkurentu Eiropas Savienības atbalstītajam "Nabucco" gāzes vadam "Nabucco". Caur to no Kaspijas jūras baseina piegādās gāzi Eiropai, apejot Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!