Foto: LETA
Krievijas valdība trešdien akceptējusi piecu gadu privatizācijas plānu, kurā paredzēts iegūt 1,8 triljonus rubļu (30 miljardus latu), pārdodot valsts daļas tādos uzņēmumos kā naftas rūpniecības gigants "Rosņeft", pavēstīja pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs.

Viņš norādīja, ka valdība ir pieņēmusi galīgo lēmumu, un plāns vēl tikai jāapstiprina Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

"Atbilstoši sākotnējām aplēsēm no šī plāna īstenošanas pilnā apjomā valsts varētu saņemt 1,8 triljonus rubļu (30 miljardus latu)," sacīja vicepremjers, paskaidrojot, ka privatizēti tiks 900 uzņēmumu.

Piecu gadu laikā valsts pārdos vēl 15% akciju Krievijas lielākajā naftas rūpniecības uzņēmumā "Rosņeft" un pēc 2015.gada atteiksies no kontroles pār to.

Citi lielie uzņēmumi, kuros plānots mazināt valsts kapitāla klātbūtni, ir valsts bankas VTB un "Sberbank", Krievijas dzelzceļa uzņēmums RŽD, apliecināja Šuvalovs, piebilstot, ka iespējama nacionālās lidsabiedrības "Aeroflot" akciju pārdošana.

Krievijā privatizācija pamatā tika apturēta pēc 90.gadu sākumā notikušās haotiskās valsts uzņēmumu iztirgošanas, kuras rezultātā, kā norāda kritiķi, milzīgas dabas resursu bagātības par uzņēmumu vērtībai neatbilstoši zemām cenām nonāca oligarhu kliķes rokās.

Tomēr valdība pēdējā laikā mainījusi savu stratēģiju ekonomiskās krīzes ietekmē, kas radījusi budžeta deficītu, turklāt politikas maiņu motivē vēlme iegūt ārzemju investīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!