Foto: Reuters/Scanpix
Lielā divdesmitnieka valstu (G20) finanšu ministru un centrālo banku vadītāju tikšanās laikā Parīzē G20 valstis apņēmušās nodrošināt, ka Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) ir atbilstoši resursi, lai tiktu galā ar parādu krīzi, jo īpaši eiro zonas valstīs, liecina mediju rīcībā nonākušais kopīgā samita dalībnieku paziņojuma projekts.

Papildu resursu piešķiršana SVF bijis viens no galvenajiem jautājumiem, tikšanās laikā, kas piektdien un sestdien notiek Parīzē.

Lielākās strauji augošās ekonomikas kā Ķīna, Brazīlija un Indija ir gatavas sniegt pastiprinājumu SVF, lai nodrošinātu, ka fonds ir pietiekami spējīgs stāties pretī iespējai, ka lielās eiro zonas valstis, piemēram, Spānija un Itālija, tiek ierautas parādu krīzē vai arī tā izplatās tālāk.

Arī Francija, kas pašlaik ir G20 prezidējošā valsts, atbalsta SVF finansējuma palielināšanu. Savukārt Vācija ir atturīga, bet SVF lielākās finansētājas ASV uzstāj, ka fonda rīcībā esošie līdzekļi ir pietiekami.

G20 bloka līderi sarunas par šo jautājumu turpinās 3.un 4.novembrī Francijas kūrortpilsētā Kannās paredzētajā samitā, aģentūrai AFP paziņoja kāda sarunām tuvu stāvoša persona.

G20 finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmes paziņojuma projektā, kas gan vēl jāparaksta visiem tās dalībniekiem, arī pausts prieks par eiro zonas centieniem cīņā ar parādu krīzi, tomēr arī aicināts līdz Kannu samitam nākt klajā ar drošu plānu, kā šo krīzi pārvarēt.

Pasaules divdesmit lielāko ekonomiku pārstāvji arī atkārtoti solīs veikt pasākumus, lai veicinātu globālo izaugsmi un sniegtu atbalstu bankām.

G20 tika izveidota 1999.gadā, lai pasaules ekonomikas smagsvari varētu apspriest finanšu un tautsaimniecības problēmas. Tajā ietilpst visas G8 valstis - ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Krievija, Lielbritānija un Vācija -, kā arī Argentīna, Austrālija, Brazīlija, Dienvidāfrikas Republika, Dienvidkoreja, Indija, Indonēzija, Ķīna, Meksika, Saūda Arābija, Turcija un Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!