Foto: Reuters/Scanpix
ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) rīkotajos banku stabilitātes stresa testos "izgāzušās" četras no 19 ASV lielākajām bankām, tai skaitā gigants "Citigroup", vēsta ārvalstu masu mediji.

FRS, kas pilda ASV centrālās bankas funkcijas, atzīmē, ka tomēr 19 lielākās bankas pašlaik ir stabilākas nekā 2008.gadā, kad sākās globālā finanšu krīze. Kopš tā laika FRS katru gadu rīko stresa testus bankām, taču šogad pirmo reizi publiskoja pārbaužu rezultātus.

FRS pārbaudēs atklājās, ka "Citigroup", kura pēdējo divu gadu laikā strādājusi ar peļņu, tomēr nevar uzskatīt par gana stabilu banku.

Stresa testos "izgāzās" arī "SunTrust", "Ally Financial" un "MetLife" bankas, vēsta "Itar Tass".

Pēc pārbaužu rezultātiem FRS var pieprasīt bankām uzlabot finanšu stāvokli, kā arī liegt tām izpirkt savas akcijas un palielināt dividendes par tām, bet sliktākajā gadījumā FRS var likt bankām piespiedu kārtā pārdot daļu akciju.

Liekot bankām pārdot akcijas 2009.gadā, FRS piespieda kredītiestādes papildus piesaistīt 75 miljardus dolāru (aptuveni 37 miljardus latu), no kuriem 34 miljardus piesaistīja "Bank of America".

Šogad "stresa testa" nosacījumi bijuši stingrāki nekā iepriekšējos gados, FRS pārbaudīja banku spēju strādāt situācijā, kad bezdarba līmenis pieaugtu no 8,3% līdz 13%, fondu tirgos sāktos lejupslīde, bet mājokļu cenas nokristu par 21%.

Ar šādām pārbaudēm FRS vēlas pārliecināties, ka pēc starptautisko banku regulējumu pastiprināšanas 2013.gadā ASV kredītiestādes saglabās stabilitāti, un spēs strādāt arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!