Foto: Reuters/Scanpix
Spānijas valdība paziņojusi par plāniem daļēji nacionalizēt ceturto lielāko valsts banku "Bankia SA", kam radušās grūtības kārtot savas parādsaistības, vēsta raidorganizācija BBC.

Spānijas Ekonomikas ministrija paziņojusi, ka valsts pārņems 45% bankas akciju apmaiņā pret 4,5 miljardu eiro (3,2 miljardu latu) aizdevumu, ko banka saņēma 2010.-2011.gadā tās maksātspējas uzturēšanai. Bankas akcijas nodotas valstij piederošajam Banku restrukturizācijas fondam, ar kura starpniecību Spānijas valdība izglāba kredītiestādi.

"Bankia", kas apkalpo 12 miljonu klientu, ir lieli aizņēmumi – kredītiestāde ir parādā ne tikai valstij. Valsts Ekonomikas ministrijas paziņojumā teikts, ka valsts kļūšana par bankas līdzīpašnieku nomierinās "Bankia" noguldītājus.

"Bankia" izveidota vien 2010.gadā, apvienojot septiņas finanšu grūtībās nonākušas krājbankas. Tai ir Spānijas banku industrijā lielākie ieguldījumu nekustamo īpašumu tirgū, kas pēc pārkaršanas un burbuļa plīšanas ievērojami pasliktināja bankas kredītportfeli. Pirmdien bankas vadītājs atkāpās no amata.

""Bankia" ir maksātspējīga institūcija, kas turpinās darboties tāpat kā līdz šim. Bankas klientiem un noguldītājiem nav, par ko uztraukties," paziņojusi Spānijas Centrālā banka pēc "Bankia" daļējas nacionalizācijas.

Pašreizējā Spānijas valdība, kas tika ievēlēta pērn decembrī, līdz šim strikti iestājās pret publiskās naudas izmantošanu banku glābšanā. Taču tagad valdības nostāja šajā jautājumā ir kļuvusi pielaidīgāka.

BBC vēsta arī, ka daudzi ir satraukti par Spānijas banku slikto kredītu apmēru un baidās, ka arī šai valstij, kas ir viena no lielākajām Eiropas Savienības ekonomikām, nāksies lūgt finansiālu palīdzību institucionāliem starptautiskiem aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" (S&P) pirms pāris nedēļām par divām pakāpēm pazemināja Spānijas kredītreitingu - no "A" līmeņa līdz "BBB+", nosakot reitingam negatīvu prognozi.

Aģentūra Spānijas reitinga pazemināšanu skaidroja ar to, ka valstij drīzumā nāksies sniegt finansiālu atbalstu savam banku sektoram. Tāpat valsts ekonomikā gaidāmi grūtāki laiki nekā iepriekš lēsts. Šā gada pirmajā ceturksnī Spānijas ekonomika atkārtoti ieslīga recesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!