Foto: AFP/Scanpix
Šveices lielākā banka UBS otrdien paziņoja, ka sava investīciju biznesa restrukturizācijas programmas ietvaros līdz 2015.gadam atlaidīs gandrīz 10 tūkstošus savu darbinieku visā pasaulē, jo kredītiestādei prāvo zaudējumu dēļ ir jāsamazina ar darbību saistītie tēriņi.

UBS otrdien informēja, ka trešajā ceturksnī cietusi zaudējumus 2,2 miljardu Šveices franku (1,28 miljardu latu) apmērā pretstatā viena miljarda franku (582 miljonu latu) peļņai pērn jūlijā–septembrī.

Cīrihē bāzētā banka norāda, ka strādājošo skaita samazināšana līdz aptuveni 54 tūkstošiem ir nepieciešama daļa no UBS investīciju bankas restrukturizācijas plāna. Tas paredz darbības pārtraukšanu vairākās augsta riska jomās, kuru dēļ UBS cieta ārkārtīgi lielus zaudējumus 2008.gada zemstandarta kredītu krīzes laikā. Šveices valsts tolaik bija spiesta glābt banku no bankrota, bet klienti lielā skaitā pameta banku, baidoties par tās krahu.

Kopš tā laika UBS īsteno pasākumus sava finanšu stāvokļa uzlabošanai un reputācijas atgūšanai, taču jaunu sprunguli tās riteņos pērn iemeta bijušais bankas brokeris Kveku Adoboli, kuru apsūdz par to, ka viņš ar krāpnieciskiem darījumiem nodarījis bankai 2,3 miljardu ASV dolāru (1,3 miljardu latu) zaudējumus.

Turklāt 2009.gadā banka atzina, ka ir centusies apkrāpt ASV nodokļu institūcijas, un piekrita atklāt to savu klientu vārdus, kurus ASV varas iestādes turēja aizdomās par ārzonu banku rēķinu izmantošanu, lai izvairītos no nodokļiem, kā arī izmaksāt 780 miljonus dolāru (424 miljonus latu), lai panāktu mierizlīgumu ar ASV prokuratūru, kas izmeklēja bankas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!