Foto: AP/Scanpix
Grieķijas parlaments trešdien apstiprināja jaunu taupības pasākumu paketi 18,5 miljardu eiro (13 miljardu latu) apmērā, neraugoties uz politiķu un tautas asiem iebildumiem.

Likumprojekts par taupības pasākumu paketi, kas paredz algu un pensiju samazināšanu, ierēdņu aparāta apcirpšanu un pasākumus darba tirgus deregulācijai, tika pieņemts parlamentā ar nelielu balsu vairākumu. To atbalstīja 153 no 299 deputātiem.

Protestējot pret jaunajiem taupības pasākumiem, arodbiedrības otrdien un trešdien rīkoja ģenerālstreiku. Parlamenta balsojuma laikā ap tā ēku bija sapulcējušies tūkstošiem protestētāju.

Policija ar asaru gāzi mēģināja izklīdināt demonstrantus, kas atbildēja, metot degbumbas. Vismaz 20 cilvēki tika aizturēti.

"Šodien mēs spērām lielu un izšķirošu soli izaugsmes virzienā," pēc balsojuma paziņoja premjerministrs Antonis Samars.

Viņš arī sacīja, ka "nākamais solis ir budžets". Parlamentā svētdien paredzēts balsojums par 2013.gada valsts budžetu.

Jaunais taupības plāns, tostarp pensionēšanās vecuma palielināšana līdz 67 gadiem, pabalstu un minimālās algas samazināšana, būs jāīsteno līdz 2016.gadam. 

Taupības plāna pieņemšana ir priekšnosacījums, lai  Grieķija dabūtu kārtējo starptautiskā aizdevuma maksājumu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā no 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās aizdevuma paketes. Šis aizdevums  Grieķijai ir vitāli nepieciešams, jo pretējā gadījumā valsts drīzumā kļūs maksātnespējīga. Pagājušajā nedēļā Starptautiskais Valūtas fonds atzina, ka sarunas ar Atēnām esot iestrēgušas, kas vieš bažas par valsts turpmāko likteni.

Premjerministrs Samars ir paziņojis, ka  Grieķija ar tās rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem var izdzīvot tikai līdz 16.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!