Foto: Reuters/Scanpix
ASV darbības tā sauktās fiskālās klints novēršanai ir nepietiekamas, lai atrisinātu šīs valsts ilgtermiņa fiskālā deficīta un parāda problēmas, trešdien paziņoja Starptautiskais valūtas fonds (SVF).

SVF tomēr atzinīgi novērtēja abu ASV Kongresa palātu pieņemto likumprojektu, kura mērķis ir novērst ASV ekonomikas nokrišanu no fiskālās klints, kā tiek dēvēta automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no šī gada sākuma.

"Ja Kongress nebūtu rīkojies, ekonomikas atveseļošanās noskrietu no sliedēm," atzina SVF preses sekretārs Gerijs Raiss. Viņš tomēr piebilda, ka Kongress ir panācis mazu progresu saistībā ar plašāko ASV budžeta deficīta problēmu un nepieciešamību palielināt valsts parāda griestus, lai šī deficīta finansēšana turpinātos.

"Vēl ir jādara vairāk, lai ASV publiskās finanses atgrieztos uz ilgtspējīga ceļa, nekaitējot vēl arvien vārīgajai [ekonomikas] atveseļošanai," sacīja Raiss.

"Konkrēti, ir iespējami drīz jāapstiprina visaptverošs plāns, kas nodrošinātu gan lielākus ieņēmumus, gan tēriņu ierobežošanu vidējā termiņā," paskaidroja SVF preses sekretārs. Viņš piebilda, ka ir svarīgi arī ātri paaugstināt valsts parāda griestus un novērst atlikušās neskaidrības budžeta tēriņu jautājumā.

Jau vēstīts, ka Kongresa augšpalāta Senāts pēc ilgām sarunām starp viceprezidentu Džo Baidenu un republikāņiem Senātā agrā otrdienas rītā pieņēma likumprojektu fiskālās klints novēršanai. Otrdienas vakarā to pašu likumprojektu bez izmaiņām pieņēma arī Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta. Šis likumprojekts kļūs par likumu, kad to parakstīs ASV prezidents Baraks Obama.

Lai gan šo likumprojektu neizdevās pieņemt pirms jaunā gada sākuma, otrdien fiskālās klints sekas vēl nebija jūtamas, jo Jaungada diena ASV bija brīvdiena.

Panāktā kompromisa vienošanās paredz palielināt nodokļus tikai tām mājsaimniecībām, kuru ienākumi gadā pārsniedz 450 tūkstošus dolāru (238 tūkstošus latu). Demokrāti iepriekš mēģināja panākt nodokļu palielināšanu tikai tām mājsaimniecībām, kuru ienākumi gadā pārsniedz 250 tūkstošus dolāru (132 tūkstošus latu).

Panāktā vienošanās arī paredz palielināt nodokļus mantojumam un investīciju kapitālam, par vienu gadu pagarināt bezdarba pabalstus diviem miljoniem cilvēku un par pieciem gadiem pagarināt nodokļu atlaides trūcīgajām un vidusšķiras ģimenēm.

Vienošanās par tēriņu samazināšanu, kas tiktu veikta 10 gadu laikā 1,2 triljonu ASV dolāru (635 miljardu latu) apmērā, tomēr tika atlikta par diviem mēnešiem.

Obama pēc likumprojekta pieņemšanas Pārstāvju palātā paziņoja, ka ir izpildījis savas vēlēšanu kampaņas solījumu padarīt taisnīgāku ASV nodokļu sistēmu. Viņš arī brīdināja, ka tuvākajos mēnešos nekaulēsies ar Kongresa republikāņiem un nepiedāvās tēriņu samazināšanu apmaiņā pret valdības parāda griestu atcelšanu.

Tā sauktā fiskālā klints ir automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no 1.janvāra, ko paredz pašlaik spēkā esošie likumi par budžetu un nodokļiem. Ja ASV administrācija un republikāņu kongresmeņi nepanāktu kompromisu fiskālās klints novēršanai, tad šogad nodokļi tiktu paaugstināti par 536 miljardiem dolāru (284 miljardiem latu), bet izdevumi samazināti par 110 miljardiem dolāru (58 miljardiem latu). Šādas tēriņu samazināšanas un nodokļu paaugstināšanas dēļ pastāv risks, ka ASV ekonomika ieslīgtu atpakaļ recesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!