Foto: Publicitātes foto
Naftas kompānija "Rosņeftj" parakstījusi vērienīgus ilgtermiņa līgumus ar divām pasaules vadošajām tirdzniecības kompānijām "Glencore" un "Vitol" par jēlnaftas piegādi, informēja kompānijas pārstāvji.

Līgums ar "Glencore" paredz jēlnaftas piegādes apjomus līdz 46,9 miljoniem tonnu, bet līgums ar "Vitol" – līdz 20,1 miljonam tonnu. Pirms piegāžu uzsākšanas "Rosņeftj" jāsaņem priekšapmaksa līdz 10 miljardiem ASV dolāru (5,4 miljardi latu), ko var izmantot uzņēmuma vispārējā saimnieciskajā darbībā un investīcijām.

"Pagājušā gada nogalē mēs vienojāmies par pamatnostādnēm, un tagad esam gandarīti, ka varam uzsākt ilgtermiņa līgumu noslēgšanu. Vairāku aspektu kopums nosprauž orientierus: no vienas puses, mēs garantējam paredzamus piegādes apjomus mūsu klientiem par cenām, kuras noteiktas cenu piedāvājuma konkursā, no otras - mēs saņemam priekšapmaksu, ko iespējams izmantot mūsu stratēģisko mērķu īstenošanai," sacījis "Rosņeftj" prezidents un valdes priekšsēdētājs Igors Sečins.

Šie līgumi esot izdevīgi visām pusēm, veicina "Rosņeftj" resursu bāzes attīstību, garantē stabilas piegādes "Glencore" un "Vitol", nodrošina energoresursus gala patērētājiem, un ilgtermiņā dos iespēju optimizēt pārvadāšanas un loģistikas ķēdes jēlnaftas un naftas produktu tirdzniecībā, informē Sečins.

"Glencore" ir viena no pasaulē lielākajām integrētajām kompānijām izejvielu ieguvē un tirdzniecībā, kuras galvenā mītne atrodas Bārā, Šveicē. "Glencore" tiek kotēta Londonas un Honkongas biržās. Glencore darbība izvērsta pa visu pasauli un ietver metālu, derīgo izrakteņu, energoresursu un lauksaimniecības produktu ieguvi, ražošanu, apstrādi, pārstrādi, pārvadāšanu, uzglabāšanu, finansēšanu un piegādi. 2012.gada 7.februārī "Glencore" paziņoja, ka ierosina apvienoties ar "Xstrata".

Savukārt koncerns "Vitol Group" dibināts 1966.gadā Roterdamā, Nīderlandē. Kopš tiem laikiem uzņēmums ievērojami izaudzis un izveidojies par vienu no lielākajiem dalībniekiem pasaules enerģijas resursu tirgū. "Vitol" ir pasaulē lielākais neatkarīgais enerģijas resursu tirgotājs, kura tirgoto produktu klāstā ir jēlnafta, naftas produkti, sašķidrinātā naftas gāze, sašķidrinātā dabasgāze, dabasgāze, ogles, elektroenerģija, metāli un oglekļa emisijas.

Ik dienu "Vitol" visā pasaulē veic tirdzniecības darījumus aptuveni ar sešiem miljoniem barelu jēlnaftas un naftas produktu. Kompānijas ieņēmumi 2011.gada bija 297 miljardi dolāru (160 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!