Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien paziņoja, ka tā turpinās piešķirt ārkārtas finansējumu Kipras bankām.

"Šodien [ECB] Padome nolēma neiebilst pret Kipras Centrālās bankas pieprasījumu piešķirt ārkārtas likviditātes palīdzību atbilstoši pastāvošajiem noteikumiem," teikts ECB paziņojumā.

"Tagad stingra [Nikosijas un starptautisko aizdevēju] vienošanās īstenošana ir pamatnosacījums, lai Kipra atgūtu pieeju finanšu tirgiem un cik vien drīz iespējams atgrieztos izaugsmes stadijā," norādīja ECB.

ECB pagājušajā nedēļā deva savu artavu Kipras krīzes norisēs, brīdinot, ka tā apturēs ārkārtas finansējumu Kipras bankām, pēc tam kad Nikosijas likumdevēji bija noraidījuši pirmo vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, kurā bija paredzēts iekasēt vienreizēju nodevu arī no Kipras mazajiem noguldītājiem.

Jaunākajā vienošanās, kas tika panākta naktī uz pirmdienu tikai dažas stundas pirms ECB ultimāta beigām, paredzēts, ka Kipras otra lielākā banka "Laiki Bank" nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, par kuras apmēru tiks izlemts tuvākajās dienās.

Šī vienošanās Kipras parlamentā nav jāapstiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!