Foto: LETA
Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu var turpināt vienīgi tad, ja tiek uzlaboti tā nosacījumi, ceturtdien paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs, tiekoties ar Japānas kompānijas "Hitachi" viceprezidentu Koji Tanaku.

Ministrs norādījis, ka respektē AES projekta stratēģiskā investora "Hitachi" saistības, bet vienlaikus atgādinājis, ka jāņem vērā pērnruden Lietuvā notikušā referenduma rezultāti un īpašās projekta novērtēšanas darba grupas atzinumi. Viņš aicinājis Japānas kompāniju izvērtēt visas iespējas uzlabot projekta ekonomiskos nosacījumus.

Tikmēr Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pateicies Tanakam, ka "Hitachi" ir gatava iesaistīties Visaginas AES projekta pamatotības izvērtēšanā un pagaidīt galīgo lēmumu par jaunas kodolspēkstacijas būvi Lietuvā.

Tanaka savukārt atgādinājis, ka "Hitachi" pastāvīgi piedalās diskusijās gan Baltijas valstu valdību, gan energokompāniju sarunās par jaunās AES projektu, un apliecinājis gatavību visiem līdzekļiem piedalīties tā ekonomisko nosacījumu uzlabošanā. Pēc viņa sacītā, kompānija arī ir gatava dot savu ieguldījumu vismodernāko tehnoloģiju attīstībā Lietuvā, aktīvi iesaistot šajā procesā arī sabiedrību.

Trešdien Lietuvas premjerministram Aļģirdam Butkevičam nācās atbildēt uz Japānas uzņēmēju asociācijas "Keidanren" delegācijas jautājumu, kad paredzēts pieņemt galīgo lēmumu par jaunās AES projektu.

Kā izteicās premjers, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas energokompānijām un stratēģiskajam investoram "Hitachi" rudenī būtu jāsniedz atbilde, vai AES būve būtu ekonomiski izdevīga un kādi būtu jaunie noteikumi.

Tikmēr Japānas uzņēmēju federācijas valdes loceklis Šiniči Jokojama Lietuvas biznesa ziņu portālam "Vz.lt" sacījis, ka japāņu investoru pacietība izsīkst un tālāka Lietuvas vilcināšanās AES projekta jautājumā varētu kaitēt Viļņas attiecībām ar Tokiju.

Pēc viņa teiktā, projekta attīstība, kas bija jau gandrīz nonākusi pie galīgās vienošanās, šobrīd apstājusies, bet tam "nevajadzētu iestrēgt šādā stadijā".

"Biznesa pasaulē pieņemts pildīt solījumus, bet mēs arī saprotam, kas šobrīd norisinās Lietuvas valdībā. Tādēļ es uzskatu, ka galvenais jautājums ir - kā varētu pārliecināt Lietuvas cilvēkus. Lai to panāktu, jāsniedz skaidrojumi, jāpieliek pūliņi, lai cilvēki saprastu, un tas viss jādara no visas sirds," viņš piebildis.

"Hitachi" galvenais viceprezidents un direktors Masahide Tanigaki portālam atgādinājis, ka atbalstu Visaginas AES projektam apliecinājušas gan Japānas, gan ASV valdības.

Kā ziņots, konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika pērnruden reizē ar Seima vēlēšanām, lietuvieši noraidīja jaunas kodolspēkstacijas celtniecību. Referendumā piedalījās 52,58% vēlētāju. Projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Lietuvas enerģētikas ministrs sarunā ar "Hitachi" viceprezidentu arī izteicis cerību, ka Japānas kompānijas iniciatīvu un sadarbības attīstīšana turpināsies arī citās jomās. Kā piemēru viņš minējis "Hitachi" un Japānas valdības sadarbību ar Lietuvas augstskolām un jau šoruden paredzētās studentu apmaiņas programmas.

Tikšanās gaitā nolemts turpināt diskusijas par "Hitachi" iespējām iesaistīties optimālas energoresursu struktūras attīstīšanā Lietuvā un pārējās Baltijas valstīs, kā arī sadarbību ar atomenerģētiku nesaistītās enerģētikas jomās, tostarp par enerģētikas speciālistu mācību programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!